Bærekraftig matverksted for barn og unge

Hver tirsdag og torsdag inviteres barn under 20 år til å delta på gratis matverksted på Loftet i Deichman Grunerløkka. Her lages det bærekraftig og sunn mat av matvarer som holder på å gå ut på dato.

På tirsdag fikk ungene i oppgave å lage rotgrønnsaker i ovn med potetmos. Foto: Bjørg Davidsen

På tirsdag den 15. oktober var det rotgrønnsaker i ovn med potetmos som sto på menyen under dagens matverksted på det offentlige biblioteket Deichman Grunerløkka. Blant de nærmere ti barna som deltok på verkstedet på tirsdag, finner vi Hibba. Hibba er tolv år, og hun synes det er veldig gøy å være med på matverkstedet.

– Det er gøy å lage mat sammen med andre, sier hun.

Hibba mener det er lærerikt å være med på verkstedet. – Vi lærer forskjellige måter vi kan skjære mat på, også lærer vi raske måter vi kan rydde på.

Dette synes hun er nyttig å lære seg, og hun tar med seg erfaringene hun får på verkstedet hjem.

"Det er gøy å lage mat sammen med andre!"

Hibba (12)

 

Vil inspirere unge

Cecilie Dawes er ansvarlig for matverkstedet. Ved å introdusere denne type matlaging til ungene ønsker hun å inspirere til bærekraftig matlaging.

– Med tanke på bærekraft er det en stor kompleksitet. Det er mye forvirring rundt hva som er bra og dårlig, sier Dawes. – Vi prøver å lage mat fra bunnen av, og vi bruker lokale råvarer fra bønder som dyrker økologisk. Vi prøver også å ha en vegetarisk meny. Dersom vi skal ha kjøtt skal vi ha veldig streng kontroll av hvilken type kjøtt vi bruker. Det er den type tankegang vi ønsker å dele med barna.

Cecilie Dawes er ansvarlig for matverkstedet. Her står hun på kjøkkenet og hjelper barna med det de måtte trenge hjelp til. Foto: Bjørg Davidsen

 

Verksted som møteplass

Matverkstedet har hatt bra oppmøte siden det startet i vår. Dawes er opptatt av at verkstedet skal bidra til å dele matempati.

– Dette tilbudet er etter skoletid. Det er åpent for alle og det er gratis. Verkstedet skal derfor også fungere som en møteplass, sier Dawes.

Dawes mener også at det er viktig å bruke biblioteket til noe annet enn en tradisjonell kunnskapsarena.

– Biblioteket har alltid fungert som en kunnskapsarena, men i dag er all kunnskap så digitalt og dermed tilgjengelig på en annen måte enn tidligere. Dette gjør at biblioteket kanskje må ta litt ansvar og kunne ha ulike tilbud i form av for eksempel verksted. Her skal det også være verksted for masse forskjellige aktiviteter som handler om bærekraft, og om hvordan folk kan ta mer bærekraftige valg, sier hun.