Brasilianske urfolksledere i Norge
En urfolksdelegasjon fra Brasil besøker Norge for å be om hjelp til å stanse avskogingskrisen i Amazonas. Situasjonen i verdens største regnskog er kritisk, og har forverret seg stadig siden Jair Bolsanaro tiltrådte som Brasils president.
Klima- og miljøministeren møter brasilianske urfolksrepresentanter for å diskutere Norges rolle i kampen mot avskogingen i Amazonas. Foto: Rodrigo Freitas
En delegasjon av 8 brasilianske urfolksledere besøkte Norge fra søndag 27. til tirsdag 29. oktober. Målet var å be den norske regjeringen om hjelp til å stanse den intensive huggingen som foregår i Amazonas.
På ettermiddagen 28. oktober møtte klima- og miljøministeren, Ola Elvestuen, urfolksrepresentantene for å videreføre Norges innsats i å bekjempe avskogingen i Amazonas.
Norge og Brasil har samarbeidet tett i over ti år om å verne Amazonas-regionen. Samarbeidet er nå i stillstand, ettersom den brasilianske presidenten, Jair Bolsanaro, fører et politikk som aktivt motarbeider innsatser mot avskoging.
– Nå er situasjonen vanskelig. Brasil har brutt en avtale, både med å nedlegge styret i Amazonas-fondet og med å ikke bekjempe avskoging. Men vi har kontakt med Brasil, for å se om det er mulig å komme til enighet for å viderføre samarbeidet, forklarer Elvestuen.
Derfor ser Norge etter lokale aktører som kan spille en aktive rolle i å verne Brasils regnskog.
Stanset regnskogstøtten til Brasil
– Brasil har brutt avtalen med Norge og Tyskland siden landet har lagt ned styret for Amazonas-fondet og den tekniske komiteen. Det kan de ikke gjøre uten en enighet med Norge og Tyskland, sier Elvestuen til Dagens Næringsliv.
I august 2019 stanset Norge pengebevilgning til Amazonas-fondet. Beslutningen var en respons til Jair Bolsanaros avgjørelse om å avvikle styret for Amazonas-fondet som er ansvarlig for å tildele midler til prosjekter som bidrar til naturvern i den brasilianske regnskogen.
Norge fortsetter å bevilge midler til aktive programmer, men Brasil kan ikke regne med norske støttemidler til fremtidige prosjekter dersom enighet om styret i Amazonas-fondet ikke nås.
– Programmer som har blitt besluttet fra før av, pågår fortsatt i dag. Men så lenge det ikke er enighet om styret i Amazonas-fondet, er det ingen prosjekter som settes i gang, forklarer Elvestuen.
Norge holder tilbake 300 milliarder kroner som skulle brukes til å bekjempe avskoging i Brasils regnskog i 2019.
Vil øke bevisstheten
– Dette er mer enn en politisk diskusjon. Dette handler om å øke bevisstheten blant folk. Derfor har vi kontaktet grasrotbevegelser, det europeiske parlamentet, og prøvd å nå samfunnet, domstolene og selskapene. Det må være en felles aksjon, og ikke en individuel handling, sier urfolksaktivisten Célia Xakriabá.
Delegasjonen har vært i andre europeiske byer for å debattere med ulike aktører om hvordan også de kan bidra til å stanse avskogingen i Amazonas.
– Vi søker om støtte fra ulike aktører som kan hjelpe til med å finansiere prosjekter i Brasil. Derfor har vi reist til Roma og München, sier Eliseu Lopes Guarani-Kaiowá.