Oslo Filmrullklubb med unik visning

Etter mye arbeid ble den 70 år gamle klassikeren, Kind Hearts and Coronets, endelig klar for publikum.

Jarl Russnes sørger for at alt er klart til filmvisning. Foto: Agusta Magnusdottir

Tirsdag kveld fikk Oslo Filmrullklubb gjeste Skatten på Tøyen, for å vise fram sin kopi av filmen Kind Hearts and Coronets fra 1949. Filmen blir rangert som den 6. beste engelske filmen gjennom tidene av British Film Institute. Det er en ting å finne en så interessant film hvor kopien er hel og i god stand, men en stor utfordring ligger også i rettighetene til filmen, forteller Joachim Solum, styremedlem i Oslo Filmrullklubb.

– Med den filmen her får vi hjelp av Norsk Filmklubbforbund (NFK) til å lete opp rettighetsinnhaverne for oss. Siden de skulle ha ganske mye penger for rettighetene til en visning, fikk vi også litt økonomisk støtte av NFK. 

Kopien av den engelske komedie-klassikeren. Foto: Agusta Magnusdottir Kopien av den engelske komedie-klassikeren.

Joachim forteller videre at dette er en film de ikke har råd til å vise igjen, slik det er nå. Det kan derfor være lenge til Kind Hearts and Coronets kan bli sett på 16mm film igjen. 

Viser bare analoge filmer

Oslo Filmrullklubb er de eneste i landet som bare viser analoge filmer. Deres oppfatning er at opplevelsen blir rikere når man ser filmen analogt, og at analog kino representerer verneverdig kulturhistorie. 

Daglig leder for Norsk Filmklubbforbund, Marte Stapnes, forklarer at alle filmklubber i Norge kan låne filmer av arkivet deres. Kind Hearts and Coronets derimot, har Jarl Russnes selv kjøpt på en reise med filmklubben i Cleethorpes. Marte sier at det derfor var ekstra motiverende å jobbe med rettigheten til denne filmen. 

– Siden det i dag er så dyrt å ordne med rettigheter til analog film, så er dette en ekstraordinær hendelse som vi gir støtte til. At de fikk tak i denne filmen er helt fantastisk, forteller hun. 

Håper på en renessanse for filmrullen

Styremeldem, Jarl Russnes, håper den analoge filmen skal få sin renessanse, på samme måte som vinylen gjorde. 

F.v. Joachim Solum, Elin Strøm Larsen, Kornelius Jelsnes og Jarl Russnes. Foto: Agusta Magnusdottir.

– Det er viktig å prøve å holde det analoge i live, i håp om at flere kommer på banen etter hvert, sier Jarl. 

Selv om denne oppsvingen sikkert ikke vil komme før om flere år, bør noen likevel være på banen og sørge for at tilbudet er der i dag, avslutter han.  

Vanskelig å få nye medlemmer

Per Mæjlender Brynning har vært medlem siden filmklubben startet i 2016. Han forteller at han ble frelst av konseptet med en gang.  

– Jeg likte kombinasjonen av gammel vintageteknologi og at man ble introdusert for filmer som man ikke hadde oppdaget ellers.

Selv om medlemmene selv mener at Oslo Filmrullklubb er et godt supplement til de andre filmklubbene, så er det ikke lett å få nye medlemmer.

Styremedlem, Elin Strøm Larsen, forteller at de forsøker å nå ut til nye mennesker. Alle er velkomne, men det er vanskelig å få ordet ut. Det er ofte etter at de har hatt arrangementer, på ulike lokasjoner, at folk får med seg hvem de er. 

Stikkord