Kritiserer kampanje: – GHB kan ikke doseres riktig

Foredragsholder mener kampanjen til Rusopplysningen formidler gal informasjon. – Da bør hun lese seg opp, sier lederen i Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

RUS: Disse plakatene hang på t-banestoppet ved Stortinget.

GHB

Er forkortelsen for det kjemiske navnet natrium gamma-hydroksysmørsyre.

Ble første gang framstilt i 1960 for medisinsk bruk.

GHBs lett tilgjengelighet førte til et økende bruk utover 1990-tallet. Det ble etter hvert tatt i bruk som rusmiddel.

GHB ble i 2010 oppført i narkotikalisten i Norge

Kilde: Oslo universitetssykehus

«Mats døde ikke da han tok en heroinoverdose. Han var ikke alene, og vennene hadde motgift»

Slik lyder en av plakatene som den siste uken har hengt på T-banestoppet ved Stortinget. Kampanjen er bestilt av Rusopplysningen.no, som i følge egne nettsider skal «levere nøktern og nyttig informasjon om ulike rusmidler, uten å moralisere». 

Storm i sosiale medier

Det har vært mange reaksjoner på sosiale medier. En av dem som har reagert er Merete Almås.

– Kampanjen opplyser ikke, men er med på å bagatellisere rusmsmisbruk, sier Almås til Journalen.

Til daglig holder hun foredrag for pårørende av rusmisbrukere, og blogger under navnet «Kaospiloten Merete». Hun reagerer særlig på en av plakatene som leser «Thomas døde ikke da han prøvde GHB. Han unngikk alkohol hele kvelden og doserte riktig».

– Vis meg den ungdommen som vet hvordan man doserer GHB riktig. Det går ikke an å skrive det, for GHB er alt for uforutsigbart. Hadde jeg vært ungdom, og på vei til fest, hadde jeg tenkt at GHB ikke var så farlig å prøve likevel.

Almås understreker at det er et gode å opplyse og gi informasjon om rus, men at hun mener denne kampanjen kun vil få negative konsekvenser.

– Dette er en snikreklame for ruslegalisering, og den vil kunne gå på bekostning av liv. Det er riktig å gi kunnskap og informasjon, men ikke flåsete reklame. Jeg er ikke ute etter å få laget skremselspropaganda, men heller ikke å bagatellisere rus slik denne kampanjen gjør, sier Almås.

Hvordan kan man opplyse om rus?

– Mer undervisning i skolen hvor man kan gi konkret og forskningbasert kunnskap. Alle trenger  ikke å se en slik kampanje, for alle bruker ikke rusmidler.

Bør lese seg opp

Det er Foreningen Tryggere Ruspolitikk som står bak rusopplysningen.no, og kampanjen er gjennomført med egne midler. Ina Roll Spinnangr er leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

Almås sier det ikke går an å dosere rusmiddelet GHB riktig?

– Da bør Almås lese seg litt opp i Felleskatalogen. GHB er et legemiddel som blir gitt til mange nordmenn i doser som er tilsvarende, eller større enn de som brukes til rus. Riktignok kan ulovlig GHB variere i styrke, men tar man lite nok, er sjansen for overdose minimal, sier Spinnangr til Journalen.

– Ser du hvordan kampanjen kan gi inntrykk av at det er greit å ruse seg om man gjør det riktig?

– Jeg vil ikke at min sønn skal ruse seg, men det er ikke sikkert at han hører på moren sin av den grunn. Hvis han skulle velge å ikke følge mine råd, vil jeg at han og vennene hans skal ha denne informasjonen på samme måte som at jeg vil at han skal vite at det er forskjell på øl og sprit. Det er uansvarlig å mene noe annet, svarer hun.

Kvalitetssikret av leger

Spinnangr frykter at ungdom hadde søkt opp informasjon om rusmidler på nett uansett, og at det ligger uriktig og skadelig informasjon ute på enkelte fora. Frem til nå har ikke rusopplysningen.no markedsført seg selv. 

– 90 prosent av trafikken nettsiden får er fra folk som har googlet et rusmiddel og kommet inn på nettsiden. Vil man heller at ungdom skal oppsøke informasjon som ikke er gitt av leger, og er langt mer risikabel? spør Spinnangr.

Hun mener ikke kampanjen er snikreklame for legalisering av rus, og er oppgitt over at dette argumentet trekkes frem i debatten.

– Dette handler ikke om legaliseringsdebatten, men om å få ut informasjon som mange søker etter. Informasjon som kan redde liv. Kampanjen her er også blant annet utarbeidet av pårørende, sier Spinnangr.

Spinnangr forteller at skriving og kvalitetsjekking på nettsiden, ruopplysningen.no, er finansiert av Helsedirektoratet.

– Dødsfarlig

Blant dem som også har kritisert kampanjen er barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad (KrF). I et Facebook-innlegg kalte han kampanjen dødsfarlig, og skrev at han mente kampanjen «bidrar til å normalisere og ufarliggjøre bruk av tunge narkotiske stoffer». Fremskrittspartiets helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen, gikk ut i Nettavisen og ba politiet stoppe kampanjen umiddelbart.

- Disse plakatene gir et signal til ungdommene om at det er greit å bruke narkotika så lenge du doserer riktig og gjør det sammen med andre, sier Bruun-Gundersen til Nettavisen.