Mener forsvaret svikter på likestilling
– Det er lett å si at man skal jobbe for likestilling, men å gjøre det har derimot vist seg verre, sier oberstløytnant i et foredrag for Sex og Samfunn.
Tirsdag 19. november var det den internasjonale mannsdagen, slik 8. mars er kvinnedagen. I den forbindelse inviterte organisasjonen Sex og Samfunn til en seminarkveld om blant annet; hvordan definere mannsrollen, menn som kjøper sex, den skeive mannen, hat og fordommer mot muslimske menn, og mannlig seksualitet besvart av sexologer.
Medarrangør var Reform, Minotenk og FRI Oslo og Akershus.
Pålagt likestilling
Kvelden startet med Oberstløytnant Lena Kvarving i Forsvaret som holdt foredrag om hvordan situasjonen rundt kjønnsroller, likestilling og kultur er i forsvaret. Hun påpekte at det eksisterer negative holdninger overfor statspålagte oppgaver knyttet til likestilling og kjønnsroller i forsvaret.
– Det er lett å si at man skal jobbe for likestilling, men å gjøre det har derimot vist seg verre.
Hun frykter forsvaret sliter med å gjennomføre likestillingstiltak internt. Hun trakk derfor frem forsvarets slagord "For alt vi har, og alt vi er".
Oberstløytnanten avsluttet med en konklusjon om at forsvaret har evnen til å løse problemene sine rundt kjønnskultur men at viljen ikke er der. Dette mener hun er grunnet underliggende maskulin kultur.
Menn er dårligere på å be om hjelp
Etter dette gikk fokuset over på menns mentale helse, diskutert i en panelsamtale bestående av Marius Vinje og Per Vidar Anfinnsen, ledet av Trond Haugmark.
– Egentlig burde vi bare blåse støv av den norske mannsrollen og kaste den, sier Marius Vinje.
Ttidligere i år skrev han et innlegg i Aftenposten Si;D om mørke tanker som gutt i norge hvor han hevdet at dagens mannlige kjønnsrolle er utdatert.
Videre trakk begge fram at man ikke trenger å være enten maskulin eller feminin, og Vijne brukte seg selv som eksempel. Han liker nemlig både fysisk håndtverk og slam-poesi.
Samtalen fortsatte videre med personlige anektdoter og innspill. De to diskuterte hvorvidt det at menn er statistisk sett dårligere på å søke hjelp har noe med kjønn å gjøre.
Seksuell helse
Kvelden fortsatte deretter med sexologene Trude Slettvoll Lien, John Nikolaisen og Anders Røyneberg som besvarte spørsmål om impotens, tidlig sæd-avgang og seksualliv i overgangsalderen til opplysning og noe humring i salen.