Får bilde publisert i kunstnerisk bok
På fredag forrige uke var det duket for boklansering i CYAN Studio. Bård Ek er en av 100 fotografer som er med i den nye fotoboken.
100 Norwegian Photographers er navnet på fotoboken som ble lansert fredag forrige uke i CYAN Studio.
En bok med samme navn ble også utstilt i Frankfurt Book Fair den 18. Oktober. Boka ble lansert i samarbeid med NORLA - Senter for skjønn- og faglitteratur i utlandet, og Fotografie Forum Frankfurt.
Prosjektet ble initiert av Ina Otzko i Oktober i 2017, men boka ble ikke lansert i Norge før fredag forrige uke.
Lang prosess
Prosjektet startet for fullt den 10. Januar i 2018. Otzko presenterte en fotograf hver dag i hundre dager, og den 19. April hadde hun presentert 100 fotografer.
Etterhvert som flere fotografer ble presentert, bygde Otzko opp nettsiden 100 Norwegian Photographers. Fotografene ble også presentert på ulike sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter.
Bård Ek ble presentert den 5. dagen i prosessen. Bildet hans ble tatt i 2015. To år senere ble han kontaktet av Ina Otzko som spurte om han ville bli med på prosjektet. For ham var det ingen tvil om hva svaret skulle bli.
– Det var veldig gøy, og også veldig overraskende, sier Ek om hva han følte da han ble kontaktet av Otzko i 2017. Gleden ble ikke mindre da han fant ut at bildet hans også ville bli brukt til omslaget på boka. Dette fikk han imidlertid ikke vite før designet var ferdig tidligere i år.
Ek er etter egen mening ikke den mest profilerte fotografen. Likevel valgte Otzko han ut til å være med i den nye boka. I følge nettsiden 100norwegianphotographers.no valgte Otzko fotografene ut i fra egen instuisjon.
Det var kvalitet, uttrykk og evnen til å dra Otzko inn i bildet som var avgjørende for vurderingen. Variasjon blant fotografene var også viktig.
Viser avstand mellom mennesket og natur
For Ek sin del var det hans måte å fotografere på som fikk Otzko sin oppmerksomhet.
– Jeg bruker fargefiltre når jeg fotograferer, sier Ek. Det betyr at han lyser opp naturen ved å bruke LED-lys.
Han fortsetter med å si at når vi påfører naturen kunstig lys så lager vi den i vårt eget bilde.
Ek bruker også fargefiltre i de andre fotografiene hans. I hans egne fotobok, LED kommer dette godt frem. Navnet på boken kommer i fra det elektriske lyset som han bruker til å ta bildene sine med.
Påvirkning fra barndommen
– Jeg er opptatt av å vise en scenografisk virkelighet, sier Ek.
Med dette mener han at han er opptatt av å vise naturen som noe det ikke er.
For eksempel tok han bildet om natten. Da skal det egentlig være mørkt, men da han lyste opp naturen med LED-lys ble naturen lyst opp med kunstig lys.
– Påvirkningen kommer nok fra barndommen, fortsetter han. Ek har selv vokst opp med familiemedlemmer som har jobbet på Operaen.
Fotografiene fra LED-boken viser denne scenografiske virkeligheten. Ved å bruke fargefilter når han fotograferer gir han naturen farget lys når naturen ellers skal være mørk.
På denne måten viser han den avstanden som har oppstått mellom menneske og natur. En avstand som skapes av at vi mennesker prøver å kontrollere naturen.
Det er nettopp det som er meningen med bildet som ble valgt ut til å være med i den nye fotoboken 100 Norwegian Photographers.