Hele følelsesspekteret på GrandSLAM

Under finalen i fortellerkonkurransen rørte innslagene en fullsatt sal.

Fagjuryen på GrandSLAM: Christine Dancke, Sofie Frøysaa og Jonis Josef ler sammen med publikum.

På mandag inviterte StorySLAM Oslo til finale i fortellerkonkurransen. Finalistene i årets GrandSLAM er fortellere som har vunnet konkurranser i Oslo og Kristiansand i løpet av året. Rockefeller ble fylt opp av mennesker som ville se de åtte fortellerne dele sin historie. 

Synne Sagstad Imeland er styreleder i StorySLAM Oslo. Hun forteller at det hele startet da hun og syv tidligere medstudenter gikk sammen for å lage en scene der de kunne teste ut sitt materiale. Konseptet, som stammer fra The Moth i New York, har siden den tid vokst til noe mye større enn det opprinnelig var. 

Det er fokus på den gode historien, rett og slett

Synne Sagstad Imeland

 

Har få minutter på seg

Deltakerne får først åtte minutter hver til å fortelle en sann og selvopplevd historie. Etter hver fortelling skal tre juryer, en fagjury og to tilfeldig valgte publikumsjuryer, tildele poeng fra 1 til 9 basert på fremførelse og innhold.

Christine Dancke trekker neste forteller som skal opp på scenen. Konferansier Audun Lunga holder "hatten". Foto: Agusta Magnusdottir

I StorySLAM er rekkefølgen på hvem som forteller helt tilfeldig. De som får høyest poengsum går videre til en ny finale. Personen som får høyest poengsum i den siste runden er kveldens vinner. 

Nerver før forestillingen

Mohsen Taha er ikke så vant til å stå på scenen, og det ble nervepirrende å skulle dele en kjærlighetshistorie med flere hundre mennesker. Han har bodd i Norge i fire år, og var nervøs for om folk kom til å forstå ham eller ikke.

Mohsen Taha skulle snakke om sin første kjærlighet, en trist historie som har gjort ham til den han er i dag. Foto: Agusta Magnusdottir

Taha sin første kjærlighet fant han i hjemlandet Syria. Hennes far sa at Taha måtte gjennom militærtjenesten før han var verdig å gifte seg med henne. Etter to år i militæret får Taha beskjed om at hun er forlovet med en annen. 

Selv om Marte Grevle følte det var veldig skummelt å dele en så personlig historie, var hun ikke i tvil om at den ville bli godt tatt imot. Foto: Agusta Magnusdottir

Marte Grevle hadde også nerver før hun skulle på scenen. Hun ville dele en historie fra da hun var ti år gammel, nemlig dagen hennes storebror tok sitt eget liv. 

I 2001 tok storebror Petter sitt eget liv, og Marte Grevle forteller at hun ofte tenker på ham. Foto: Agusta Magnusdottir

– Det er en veldig trist historie, men en viktig historie, sier Grevle. 

Hun nevner også at de som kommer for å se på er her fordi de ønsker å høre ekte historier, og de historiene kan også være triste. Det er mye bedre å stå foran et slikt publikum enn når man gjør standup, noe Grevle selv har prøvd. 

Jobber sammen

Fortellerne har forberedet seg i en måned. Synne Sagstad Imeland og resten av styret i StorySLAM har jobbet sammen med finalistene for å hjelpe dem med fremføringen. Hun sier at dette er viktig fordi mange av dem skal dele noe som kan kreve mye av dem. 

– Vi mener at det ligger en del kollektiv- og samfunnsmessig nytte i det å lytte til andres livserfaringer. Noen av dem har ikke stått så mye på en scene før, så vi hjelper dem om de trenger det. Her er det fokus på den gode historien, sier Imeland

Publikum ler av historien til Emil Hvattum Bjørnstad når han beskriver sin bestefar. Foto: Agusta Magnusdottir

Jevnt i toppen

Marte Grevle og samboer Marius Thorkildsen endte opp i finalen sammen med Emil Hvattum Bjørnstad og Helge Langerud Heikkilä. De valgte alle å fortelle morsomme historier som de har opplevd over de tre minuttene de ble tildelt. Det var likevel historien om tretten år gamle Bjørnstad som fikk flest til å le. 

Vinneren Mats Hvattum Bjørnstad med vinnerpremien, et portrett av Prinsesse Märtha Louise. Foto: Agusta Magnusdottir

Bjørnstad fortalte en historie fra han var 13 år gammel og skulle være litt opprørsk. Han gjemte seg i kjøleskapet før alle hadde våknet, og skremte sin mor da hun skulle hente brunosten. 

Trodde Taha ville vinne

Jonis Josef trodde Taha ville vinne, men sier også at Emil gjorde mye bra. Foto: Agusta Magnusdottir

Komiker, serieskaper, tekstforfatter og programleder Jonis Josef stod selv på scenen på GrandSLAM i 2016. Han forteller at det har vært kjempegøy å være med igjen, men som jurymedlem. 

– Jeg er litt overrasket over at Taha ikke vant. Jeg tror at veldig mange glemte at han bare har bodd i Norge i fire år, og fortalte likevel en fantastisk historie. 

– Helt sykt gøy å vinne, sier Emil Hvattum Bjørnstad Foto: Agusta Magnusdottir