Ønsker mer samarbeid
På torsdag og fredag i forrige uke var alle som jobber med fjorden invitert til en felles samling. Målet var å få til mer samarbeid på tvers av ulike prosjekter.
Oslofjorden står overfor flere utfordringer. Pia Ve Dahl og Birgit Liodden inviterte til arrangementet sammen, og mener begge at samarbeid er viktig for å bedre tilstanden til fjorden. Dahl er marinbiolog og faglig leder i Passion for Ocean, som jobber for et levende hav.
- Hvorfor har dere invitert til dette arrangementet?
- Jeg har selv snakket med mange, og merker at det er masse engasjement ute blant folk. Men det er mange som mangler ressurser eller tid, eller ikke vet helt hva de skal gjøre. Dessuten er det mange bedrifter og firmaer som jobber med de samme tingene, men som ikke snakker med hverandre. Vi vil samle folk her for å få de til å bli kjent med hverandre og hverandres prosjekter, slik at man kan samarbeide mer i framtida.
Nærmere 60 personer møtte opp på arrangementet. Dahl forteller at de to dagene de har møtt deltagerne på båten har gått med til å bli kjent. På fredag jobbet de også konkret med hva som er de ulike utfordringene fjorden står overfor, og hvordan man kan løse disse. De har også snakket om hvem som kunne tenke seg å jobbe som prosjektledere, og hva hver enkelt kan bidra med.
Flere utfordringer
- Hva er hovesutfordringene Oslofjorden står overfor i dag?
- Oslofjorden står overfor flere utfordringer. Hovedutfordringene er overgjødsling og lite sirkulasjon av vannet. Oslofjorden er en veldig dyp og skjerma fjord, med en relativt liten åpning ut i havgapet, så vannet skiftes ut veldig langsomt. Overgjødsling hadde kanskje ikke vært et så stort problem om det rant rett ut i havet, men på grunn av den langsomme sirkulasjonen av vannet samler det seg opp veldig mange partikler og organisk materiale. Resultatet er et begrenset plante- og dyreliv.
- Hva håper du den nye strategien Miljødirektoratet skal komme med innebærer?
- Jeg håper det kommer veldig konkrete tiltak, og ikke bare rapporter som sier hva vi må gjøre noe med. Jeg håper også at de skal senke terskelen for å sette i gang tiltak, slik at vi raskest mulig kan sette i gang en prosess med å restaurere havet. Også håper jeg Color Line forsvinner, for den ødelegger så mye og legger beslag på så store deler av Oslofjorden.
Legger fram forslaget på mandag
Miljødirektoratet har i samarbeid med åtte andre statlige etater og fylkesmennene og fylkeskommunene rundt fjorden utarbeidet et forslag til en helhetlig plan for Oslofjorden. Det ble i forbindelse med dette også arrangert en egen konferanse i 2018 hvor brukere og interessenter fikk komme med innspill.
- Forslaget som legges fram er en helhetlig plan for Oslofjorden for å nå målene Stortinget har fastsatt om å fremme et aktivt friluftsliv og å oppnå en god miljøtilstand. Forslaget til plan overleveres til Klima- og miljødepartementet på mandag, og skal munne ut i en regjeringsstrategi for Oslofjorden.