Skaper bevissthet om marin forsøpling
I forbindelse med verdens toalettdag setter Hold Norge Rent og LOOP i gang kampanjen "ÆSJ!". Målet er å informere om at det man kaster i toalettet kan ende opp i havet.
Denne uken kan beboere på Kringsjå Studentby se et toalett fylt av gjenstander som innbyggere rundt Oslofjorden har kastet i do. Installasjonen er en del av Hold Norge Rent og LOOP sin kampanje "ÆSJ!". Den skal skape bevissthet om koblingen mellom det som kastes i do og marin forsøpling.
Kampanjen er satt i gang i forbindelse med verdens toalettdag den 19. november. Prosjektmedarbeider i Hold Norge Rent Ingrid Zimmermann forteller at foreningen har drevet liknende kampanjer før, men at i år er første gang de har en fysisk installasjon. Det er også første gang de har en kampanje målrettet mot studenter og unge.
Vil nå ut til studenter
Hold Norge Rent ønsker å nå ut til alle med kampanjen, men hovedmålgruppen i år er studenter. Derfor har de stilt ut toalettet i en studentby og hengt opp plakater på Handelshøyskolen BI. Målet er å få flere til å skaffe seg en søppelbøtte på badet.
– Vi ønsker å treffe de som kanskje ikke er så bevisste på marin forsøpling, og vi ville derfor ha noe som fanger blikket til folk og vekker nysgjerrighet. Det er litt morsomt å se et toalett midt på campus, og forhåpentligvis vil folk også lese plakaten, sier Zimmermann.
Videre forteller Zimmermann at foreningen vet at bevisstheten om marin forsøpling har økt blant unge.
– Vi kjører ikke denne kampanjen fordi vi tror at unge ikke bryr seg om problemet. Jeg tror ganske mange glemmer at det man kaster i do faktisk kan ende opp i havet, og derfor ønsker vi å øke bevisstheten rundt det, sier hun.
Store mørketall
Hvert år publiserer Hold Norge Rent en statistikk over antall artikler som frivillige strandryddere finner. Det er strandrydderne selv som rapporterer til foreningen.
Tallene fra 2018 viser at det for eksempel ble funnet 28 308 bomullspinner, og 42 705 snus og sigarettsneiper.
Zimmerman forteller at de enda ikke har analysert tallene for årets statistikk, og at denne oversikten vil bli publisert på nyåret.
– Det er klart at det er store mørketall fordi artiklene er så små, og det er vanskelig å telle når det er så mye. Tallene i vår statistikk blir ofte et estimat, sier hun.