Omvisning på Deichman for siste gang
Om knappe to måneder flytter Deichman hovedbibliotek til Bjørvika i Oslo. I november er siste sjanse å se Hammersborg-biblioteket.
På nyåret flytter Deichmann fra Hammersborg og blir nabo med Den Norske Opera. Nå blir det 86 år gamle biblioteket tømt for boksamlingene. Før de flytter, åpner de sine samlinger, magasiner og lagre for publikum for siste gang- hver mandag i november.
Journalen har besøkt Deichman før de littærere dørene lukkes for godt.
Uten fast tilholdssted
Fast tilholdssted for Deichman bibliotek i Oslo har ikke alltid vært en selvfølge. Det har vært mange tilholdssteder for biblioteket. I dag er alle de tidligere tilholdsstedene revet.
— Det var ikke før i 1920 den første reguleringsplanen ble utstedt av Oslo kommune, opplyser omviser Kari Vollvik.
Valget falt da på Hammersborg, og i 1933 stod bygget ferdig. I 2020 vil bygget få nytt bruk, og innholdet flyttes til det nye hovedbiblioteket på Bjørvika.
Etter gresk ideal
Biblioteket på Hammersborg er tegnet av Nils Reiersen, og er inspirert av antikkens byggestil. Opprinnelig var bygget tiltenkt to fløyer. Slik ble det i midlertidig ikke, og biblioteket står den dag i dag uferdig- på høyden som datiden kalte: Oslos Akropolis. Navnet biblioteket var tiltenkt var: Ved monumentparken bibliotek.
— Det fordi det var ment å oppføres en monumentpark bak biblioteket, sier Vollvik.
I dag kjenner vi det som Deichman bibliotek. Det er oppkalt etter Carl Deichmann. Barnløs og rik, testamenterte han sin boksamling på 6069 bind til Christiania kommune på siste halvdel av 1700-tallet.
— Faktisk stod hele hans testamenterte boksamling på gesimsen til så seint som 1970. Boksamlingen som var selve grunnen til at Deichman ble oppført, sier Vollvik.
Et bokpalass
Dagens Deichman bibliotek rommer en rekke magasiner, rom og trappeganger som er vanligvis avlukket for publikum. Snart er biblioteket historie. Nå blir siste sjanse å se bygget i sin litterære skikkelse, for Oslo kommune har solgt bygget.
– Det er med tungt hjerte vi forlater Hammersborg. Likevel tror jeg det nye biblioteket på Bjørvika blir like fint, sier omviser Kari Vollvik.
Deichman på Hammersborg har vært landets største og eldste folkebibliotek, opplyser de om på sin egen hjemmeside. Et bibliotek som har samlet folk siden sin debut i 1933.