Språkkafé har økende interesse
Hver onsdag arrangeres det språkkafé på Deichman Tøyen i samarbeid med Gamle Oslo frivillighetssentral.
Flere frivillge stiller opp for å hjelpe utenlandske med å trene på å snakke norsk. Gamle Oslo frivillighetssentral har merket en enorm økning i antall frivillige, og arrangementet engasjerer.
Inkluderende
Thomas Lange og Azita Radpey er daglige ledere i Gamle Oslo frivillighetssentral. De opplever et stort engasjement på språkkafeén som startet opp i 2012.
– Mange kommer ikke inn på introduksjonsprogrammet for å lære norsk. Språkkafeén er ikke et kurs, men en mulighet for å trene på norsk muntlig, sier Lange.
Han forteller at de jobber med å være inkluderende og skape rom for alle. Noen av deltakerne har vært her i over 1 år, mens andre er helt nye.
Radpey fremhever det gode samarbeide med Deichman og frivillighetssentralen.
– På frivillige.no, der vi rekrutterer frivillge, har det den siste tiden vært mange interesserte, sier hun.
Amal Yusuf har jobbet som frivillig en stund, og sier at hun opplever det givende å bidra på språkkafeén.
– Her lærer man på en trygg og imøtekommende måte, og jeg lærer også mye selv, sier Yusuf.
Alle deltakerne er fordelt på sju bord med andre som har lik norskkompetanse som en selv. Kravet er minimun A2 som tilsvarer litt øvet. Hver onsdag har de forskjellige temaer som blir tatt opp, og denne gangen var det likestilling.
Utfordrende
Blant de 30 deltakerne som møtte opp, var 23 personer fra forksjellige nasjonaliteter. Alle har ulikt syn på verden, og ekstra utfordrende ble det når temaet for dagen var likestilling.
Unn Nilsen er også frivillig, og har jobbet på skole i mange år før hun ble pensjonist. Hun forteller at det er viktig å bidra med norskopplæring og kunnskap, men det kan bli vanskelig når deltakerne ikke forstår hverandres meninger.
– Jeg syns det er veldig gøy å få brukt kompetansen jeg sitter inne med, sier Nilsen.