Student:- Det er litt skummelt

Vi lever i en verden der ekstremistiske budskap i stor grad blir delt på sosiale medier. Journalen har snakket med studenter om hvordan de opplever dette.

Marie Rosenberg (20) og Ellen Vrålstad (21) tror det er mye ekstremistiske budskap på sosiale medier.

Et stort europeisk forskningsprosjekt kalt DARE har sett på unges forhold til ekstremisme. Forskerne bak prosjektet har sett på 500 000 Twitter-meldinger på jakt etter hvordan ekstremister bruker sosiale medier, blant annet Twitter.  Prosjektet ser på hva som skjer i unge menneskers liv og hva som gjør dem mottakelige for ytterliggående holdninger både fra ekstreme islamister og grupper på ytre høyre.

Donald Trump er den personen som retvitres oftest av høyreradikale. Hentet fra Twitter

Mer enn man tror 

Ellen Vrålstad (21) og Marie Rosenberg (20) tenker det finnes mye mer ekstremistiske meldinger der ute enn det de selv ser.

– Jeg vet det finnes mye av det, selv om jeg ikke merke til det i så stor grad. Jeg tenker også det blir mye ekkokammer på slike sider, der mange blir påvirket, forteller Vrålstad. 

Donald Trump er ifølge forskningsrapporten den personen som retweetes oftest av høyreradikale. Dette mener jentene er bekymringsverdig.

– Det er bekymringsverdig at dette blir så ufarliggjort. Man ser gjerne på det han skriver som useriøst, at det nesten blir underholdende, forteller Vrålstad.

De mener at ufarliggjøringen rundt dette har også bidratt til at det er stor aksept rundt det han skriver, og at det ikke blir ansett som en trussel.

– Det at en person med så mye makt har slike meninger synes jeg er skummelt, sier Rosenberg. 

Grove kommentarfelt

Jentene kan fortelle at de i blant blir overrasket over det enkelte skriver i kommentarfelt.

– Jeg oppsøker ikke kommentarfelt så ofte, forteller Rosenberg. 

– Jeg prøver å unngå kommentarfelt, men når jeg først leser kan jeg bli overrasket over det jeg finner der, sier Vrålstad. 

Selv om de ikke leser kommentarfelt aktivt, vil de si at de har merket en økning med grove kommentarer siden de begynte med sosiale medier. 

– På et tidligere tidspunkt var mine omgangskretser på sosiale medier mye mindre enn de er nå. I tillegg til at jeg tar i bruk flere ulike plattformer. Det er nok mer enn tidligere, og det er nok mer enn jeg ser, mener Vrålstad. 

De er sikre på at det er lett for de som har slike holdninger å finne mye materiale som underbygger det de tror på, og dermed blir overbevist. 

 

Stikkord