Fortsatt populært å være frivillig
I 30 år har over halvparten av nordmenn engasjert seg frivillig.
Frivillighet står sterkt i Norge. På 1990-tallet var over halvparten av Norges befolkning involvert i frivillig arbeid. På 2010-tallet gjaldt dette seks av ti, ifølge en rapport fra institutt for samfunnsforskning.
Frivillighetsbarometeret viser at 63 prosent av befolkningen over 15 år gjorde frivillig arbeid i løpet av 2019. Grete Gjertsen og Inge Møen er begge frivillige.
Gjertsen har igjennom Den Norske Turistforening (DNT) ledet en turgruppe siden oppstart for syv år siden. Inge Møen har brukt de to siste årene på å lære bort norsk på språkkafé på Deichman Bjerke.
Grete Gjertsen, frivillig turleder
Onsdag formiddag står en gruppe turkledde mennesker ved bommen på Sognsvann. En dame med rød anorakk og vest beveger seg mellom de fremmøtte mens hun deler ut informasjon om vårens turprogram. Rundt bena hennes virrer en lyshåret liten hund.
– For meg er dette en veldig god hverdag, det er noe jeg gleder meg til, sier Gjertsen som er en av over 1800 frivillige i DNT ifølge nettsidene deres.
Hver uke går gjengen fra bommen på Sognsvann og inn i marka. De fleste fremmøtte er seniorer, og mange av dem har vært trofaste medlemmer i flere år.
Felles turglede
Det er midt i januar, men været tilsier at våren er her. Som et fargerikt tog beveger turfølget seg langsetter stien. Hun i gul jakke er Solveig Kristiansen.
– Det er sosialt, jeg kommer meg ut på tur og holder meg i form. Jeg er ikke så veldig glad i å være inne på treningssenter. Jeg synes den beste treningen er ute, sier Kristiansen som har vært med DNT på tur i flere år.
Gjertsen spør turfølget om alle har med brodder, da det kan være is på stien. Per Bakke Hansen har innebygde brodder i skoene, og han viser stolt fram overtrekket som hører til. Det er hans første tur med gruppa i dag.
– Jeg går ofte på tur på Sognsvann. Jeg så plakaten ved bommen og tenkte det var en god idé, sier Hansen. Han er pensjonist og setter pris å bruke fritiden i skogen.
Mange motiveres av å hjelpe andre
Birgitte Heneide fra Frivillighet Norge forteller at det i fjor var 21.000 som tok kontakt med et ønske om å engasjere seg som frivillige. De opplever at folk melder seg hele året, men at det er ekstra pågang i januar, mars/april, rett før sommeren og tidlig på høsten.
Nettsiden merker at folk melder seg i hele landet, men flest i storbyene og de områdene der organisasjonene legger ut flere oppdrag og gjør seg mer synlige.
– Folk melder seg generelt til veldig mye forskjellig. Vi ser allikevel at mange er motivert av å gjøre noe for andre og det å hjelpe eldre, flyktninger og barn treffer mange, sier Heneide.
Se hvordan det var på tur med Grete Gjertsen/DNT her.
[[nid:16003 | Tur med DNT Nrturgrupper i Oslo Aktiv i 100 | Video]]
Inge Møen, frivillig på språkkafé
På et bibliotek i utkanten av Oslo, er det snart klart for språkkafé. Blant hyller med bøker stitter en av de frivillige på enden av et langbord. Han heter Inge Møen.
Møen var ofte på Bjerke bibliotek og leste aviser da han så et oppslag om at de trengte frivillige. Han synes det var et godt tiltak å bruke tiden sin på.
– Jeg hadde god tid, også er jeg en veldig sosial person som er glad i å være med folk og hjelpe andre, sier Møen.
Deichmanske bibliotek Bjerke arrangerer språkkafé hver tirsdag klokken 16:00-18:00.
Møen har et navneskilt festet på den blå t-skjorten sin, "Inge" står det med store bokstaver. I to år har han brukt av sin fritid til å hjelpe innvandrere å lære norsk.
Første møte etter jul
Det er første møte etter jul og samtalen dreier seg om jula og hva deltakerne har gjort. De snakker om kalenderen og at det i år er en ekstra dag i februar.
Møen spør deltakerne om noen vet hva dette heter. Han snakker om jordas rotasjon rundt sola og rundt sin egen akse. Han reiser seg opp og demonstrerer jordas rotasjon.
Se hvordan det var på språkkafé på Deichman Bjerke, og blant annet hvordan Møen demonstrerer jordas rotasjon.
[[nid:16001 | Sprkkaf p Deichman Bjerke | Video]]
En av deltakerne begynner å regne ut hvor raskt jorda beveger seg akkurat nå. Suleman Azi, en annen deltaker, bryter inn og påpeker at samme person har hatt ordet litt lenge. På språkkafé er det viktig at alle får snakke.
Viktig at tilbudet er gratis
De vender nesene ned i arbeidsheftene igjen og leser høyt etter tur. Suleman Azi har vært en fast deltaker på språkkaféen i syv måneder, og er takknemlig for den jobben Møen gjør.
– Det er fantastisk! Man kan lære språket, og bli bedre og bedre, sier Azi.
Han sier det er fint å treffe andre folk, spesielt nordmenn.
– Man kan spørre om det man lurer på om Norge og det norske samfunn. Jeg er takknemlig for dette tilbudet som er gratis, sier Azi.
I internasjonal sammenheng ligger Norge og resten av Skandinavia på et høyt nivå når det gjelder frivillig arbeid.
I 2015 var gjennomsnittet i europeiske land 18 prosent, mens Norge lå på 34 prosent. Det har holdt seg på et relativt stabilt nivå de siste 30 årene, ifølge rapport fra Institutt for samfunnsforskning.