covid-19 – Synd at kriser må til
André Bjerkelund mener det er synd at en pandemi må til før vi bretter opp ermene for å hjelpe andre. Om hjelpeånden som nå florerer på nett, er kommet for å bli, er usikkert.
På få uker har Facebook-gruppen "Oslo hjelper Oslo" fått 45 000 medlemmer. Her tilbys alt fra leksehjelp, barneyoga, IT-hjelp, juridisk rådgivning, mathandling, italienskkurs og brukte leker i forbindelse med coronapandemien – og det helt gratis.
På under et døgn samlet gruppen inn 6000 kroner for å spleise på ny kaffetrakter til fødeavdelingen på Rikshospitalet. Man kan lese om fremmede som leverer hjemmelaget mat på døra, og det strømmer over av medlemmer som vil vippse både små og store summer til andre som sliter.
Selv valgte André Bjerkelund (30) å gi bort eiendeler til flere tusen kroner samme dag som har meldte seg inn i gruppen.
Materialisme mindre viktig
Til daglig jobber han som kundeforvalter i et IT-selskap, men nå har Bjerkelund hjemmekontor. Da samboeren hans tipset om den aktuelle Facebook-gruppen, tok det ikke lang tid før han publiserte sitt første innlegg:
– Jeg så alt det fine folk gjør for andre der inne, og ble umiddelbart inspirert. Det var så mange ulike tiltak i ulike former, forteller Bjerkelund.
Han begynte så å fundere på hva han selv kunne bidra med.
– Jeg ble sittende og tenke på min egen situasjon. Vi har det ganske ålreit – vi har det vi trenger og enda litt til. I disse tider er plutselig ikke materialistiske tingene så viktig for oss som har det, men mer viktig for de som ikke har det, sier 30-åringen.
Dyre gaver
Bjerkelund bestemte seg for å gi bort den ene Macbooken sin og en X-Box til noen som kunne trenge det ekstra mye akkurat nå. Gavene er av stor verdi, og han kunne mest sannsynlig tatt seg godt betalt for de som et bruktsalg. Han forteller likevel at han ble overrasket over hvor mange som tok kontakt.
– Det var jo hyggelig, men det var også trist å se at det er så mange som faktisk sliter, medgir Bjerkelund.
Han valgte å gi bort X-boxen til en alenemamma som ikke har de samme økonomiske mulighetene som mange andre. Bjerkelund opplevde det som givende å være i kontakt med en som han ellers aldri ville blitt kjent med.
– Situasjonen hennes traff meg. Vi har snakket masse sammen både før og etter, og hun har takket meg kanskje femti ganger og sendt bilder, forteller han.
Macbooken valgte han å gi til en som jobber på sykehuset som nå har fått hjemmekontor og hadde behov for en PC.
Håper gruppen vil bestå
Sånn kan du hjelpe:
- Last ned OBOS sin App "Nabohjelp" for å hjelpe og få hjelp av de i nærheten av der du bor.
- Last ned "Goodify" og tilby andre hyggelige tjenester.
- Registrer deg som telefonvenn på en frivillighetssentral i nærheten av deg
- Meld deg inn i lokale Facebook-grupper
Bjerkelund mener at dette også peker på en svakhet ved samfunnet vårt, selv om viljen til å hjelpe andre og gavmildheten i denne unntakstilstanden er fantastisk.
– Det er litt synd at sånne kriser må til for å se hvor bra vi er. Det er ikke før da at vi setter til side alt det hverdagslige som tar opp mye av tiden, og strekker ut en hånd til de som faktisk sliter, sier han.
Han håper imidlertid at dette er noe vi kan ta med oss videre når denne krisen er over.
– Jeg håper denne gruppen ikke bare består i denne perioden her, men at den kan bli værende når hverdagen kommer tilbake, sier han.
Bjerkelund forteller at han nå har sett at selv de minste ting hjelper og at hans lille bidrag i gruppen har gjort noe med han.
– Etter denne krisen er over bør vi huske at det fortsatt er mange som trenger hjelp der ute, sier han.
Flere vil hjelpe
Det kan se ut til at gavmildheten og dugnadsånden har stor smitteeffekt blant nordmenn, og at krisetilstanden inspirerer mange til å løfte blikket forbi seg selv og sine. Noen eldre mener samholdet vi ser under coronapandemien kan minne om det vi så under krigstider.
“Hjelpe”-apper som Nabohjelp og Goodify melder stor økning i antall medlemmer og nedlastninger for hver dag som går. Samtidig vokser Facebook-grupper hvor privatpersoner både spør om hjelp og tilbyr hjelp seg stadig større.
Boller og mobil
Mats Tidemann (26) og kjæresten Camilla Frogset Andresen (25) følte seg også inspirert til å bidra med noe for andre i byen sin. Onsdag publiserte Tidemann et innlegg hvor han tilbød seg å levere poser med hjemmelaget bakst til noen som sitter i karantene, eller som av andre grunner kunne trengt det. Han ønsket dessuten å gi bort en mobiltelefon og en iPad.
Når Journalen snakker med Tidemann, har han akkurat kommet hjem fra en runde til fots rundt i byen hvor han har delt ut bakevarer til 15 ulike hjem.
– Frua har vært litt av en bakemester i dag, sier Tidemann og ler.
For øyeblikket jobber og studerer begge hjemmefra og har kveldene ledig. De var ikke i tvil om at de ville hjelpe da de oppdaget hvordan gruppen fungerte.
– Jeg har ikke sett en slik plattform før, men det burde vi kanskje hatt. Etter jeg leste om gruppen i en nettavis fant vi ut av vi ville være en del av dette, vi også, forteller han.
Kvelden etterlot mange inntrykk hos 26-åringen. Han beskriver de menneskemøtene han fikk da han delte ut bakevarer som helt spesielle.
– Det var ganske sterke øyeblikk som nesten ikke kan beskrives med ord. Man innser at det handler lite om baksten i seg selv, men takknemligheten i det blikket som møter deg, sier han.
Et vedvarende problem
Tidemann støtter Bjerkelund sin tanke om at gruppen er et symbol på at det er mange som trenger hjelp fra hverandre i hverdagen, coronakrise eller ei. Han håper også at gruppen og dugnadsånden vil bestå i tiden etter epidemien.
– Mitt inntrykk etter dagen i dag er at det ikke har så mye å si med virus-situasjonen. Mange av de jeg har møtt i dag trenger nok litt ekstra hjelp uansett, avslutter Tidemann.