Straffes for koronadekning
Bloggere, journalister og aktivister på sosiale medier i Bangladesh risikerer straff for kritisk dekning av koronasituasjonen.
Den 27. april gikk Reportere uten grenser (RSF) ut med en bekymringsmelding om at koronaviruset kan påvirke pressefriheten negativt i Bangladesh. Situasjonen har nemlig utløst en rekke voldsoverskridelser, straffeforfølgninger og helsepersonell har ikke lov til å snakke med mediene, skriver RSF og Article 19 på sine hjemmesider.
Koronaviruset i Bangladesh
- 26738 registrerte smittede
- 386 registrerte dødsfall
- 88 journalister registrert smittet
Kilder: worldometers.info & Dhaka Tribune
– I koronasituasjonen behøver folket så åpen informasjon som mulig. Det er kritisk i en epidemisk situasjon for at folk skal overleve og få de beste mulighetene. Men så må man tenke på restriksjoner, sier en bangladeshisk journalist til Journalen.
Vi har valgt å la vedkommende være anonym på grunn av den sensitive mediesituasjonen i landet.
Kritisk til utdeling av matrasjoner
Som følge av koronaviruset deler myndighetene ut hjelpepakker til personer som ikke er i stand til å jobbe på grunn av Covid-19-viruset. Pakkene inkluderer mat og penger til dagarbeidere og andre som lever i en utsatt posisjon.
Flere journalister har avslørt at utdelingen av varene ikke gjennomføres slik det er tenkt
– Det har vært flere angrep mot journalister de siste månedene på grunn av mathjelpen, sier Golam Rahman, professor i journalistikk ved det private Daffodil University Dhaka og tidligere informasjonskomminær.
– Vi ser at journalister får begrenset med informasjon, spesielt fra dem som er involvert i fordeling av statlige matrasjoner. Det er flere som tar rasjonene selv eller gir det til andre. Når journalister skal avdekke dette, blir de noen ganger begrenset eller slått ned, sier Rahman.
Han sier videre at de som leder angrepene, er lokale myndighetspersoner som er medlemmer av de lokale partiene rundt om i landet.
Norges ambassadør i Bangladesh, Sidsel Bleken deler Rahmans oppfatning.
– Det er fare for korrupsjon, ikke minst knyttet til salg av ris til subsidiert pris. Journalister som har avdekket dette har møtt på både restriksjoner og anmeldelser for falske anklagelser, sier Bleken.
Journalen har vært i kontakt med ambassaden til Bangladesh, men de ønsket ikke å uttale seg.
Ifølge Article 19 så blir sosiale medier overvåket, og ansatte i regjeringen har fått beskjed om å ikke dele, like eller kommentere innlegg som er kritiske til den bangladesiske regjeringen.
Internasjonale aktører på banen
Det internasjonale samfunnet er også bekymret over utviklingen og en rekke vestlige ambassadører i landet tvitret om betydningen av pressefrihet for rundt en uke siden. Bangladeshiske myndigheter reagerte negativt på dette, men mediene fanget det opp som den støtteerklæringen det var ment som.
More than ever we need facts, more than ever we need #pressfreedom. Amid the C-19 crisis, it is essential that freedom of expression is safeguarded and that the voices of journalists are not restrained
— Sidsel Bleken (@SidselBleken)
Access to reliable and fact-based information provided by free and independent media is vital to protecting public health everywhere. Amid the C-19 crisis, it is essential that freedom of expression is upheld and that the voices of journalists are not restrained.
— Earl R. Miller (@USAmbBangladesh)
Journalister jobber fortsatt