Regn og råvarer på Bondens marked
Bøndene trosset det dårlige været og inviterte til Bondens marked i Asker. Flere hadde også reist langt for å være med.
Til tross for kraftig regn stilte bønder fra hele Østlandet opp med kortreiste og bærekraftige råvarer. Matbodene var fulle av alt fra grønnsaker og kjøtt til honning.
Mor Else og sønn Eivind Thorenfeldt fra Korsvold gård var to av bøndene som var med på markedet. De kom helt fra Hvaler kommune som er en to timers kjøretur unna Asker.
– Vi har vært her flere ganger, faktisk helt siden 2010, sier Eivind Thorenfeldt mens han veier noen grønnsaker.
Else Thorenfeldt er opptatt av at grønnsakene skal være dyrket på bærekraftig vis.
– Grønnsakene skal ikke bare se bra ut, men også smake godt, sier hun.
Korsvold gård er et økologisk småbruk som produserer mange slags typer økologiske grønnsaker etter det såkalte "kjøkkenhageprinsippet", dette betyr at frøene som blir brukt til dyrking ikke er hybrider som gjør at grønnsakene kan se forskjellige ut. Det er også åpen pollinering ved hjelp av vind og insekter. De skriver på egen nettside at denne typen økologisk dyrking gjør at grønnsakene smaker bedre.
Birøkter blant bøndene
Kristian Eriksen er et fast innslag på markedet. Han er en birøkter fra Drammen og har holdt på i over ti år. Hans honningbod var et populært stoppested for kundene som tok turen innom markedet. Her delte han ut smaksprøver på flere typer honning, noen tilsatt chili og andre ingefær og ga gode råd til oppbevaring.
– Den må i kjøleskap, ellers kan den endre farge og bli dårlig, sier han.
Eriksen er mannen bak Helnora Honning, en småskala honningprodusent. Han er også en av få som lever av birøkt og honningproduksjon. Om biene var temperamentsfulle å jobbe med var han derimot ikke helt så sikker på. Og hevder at han ikke blir stukket så ofte som man skulle tro når man jobber med bier.
Direkte fra bonden til boden
Daglig leder for Bondens marked Oslo, Line Uldal, forteller at tanken bak markedet er at kunden skal høre om historien som ligger bak produktet som bonden selger. Det skal være en direkte kontakt mellom bonde og kunde.
– Kunden kan få vite hvordan de har ysta osten, hvor kyrene har beita og hvor grønnsakene er høsta, sier hun.
Bondens marked vil kutte ut mellomleddet og fokusere på kortreist og bærekraftig mat.
– Det er alt fra lefser, økologiske grønnsaker til kjøttprodukter, forteller Uldal.
Trygg handel
Uldal forteller til Journalen at hver bod har håndsprit tilgjengelig, det oppfordres til kontaktløs handel og at en vakt skal passe på at folk holder minst en meter avstand. På denne måten mener hun at smittevern blir ivaretatt.
– Askerbøringene skal ikke være redd for å handle i Asker, sier sentrumsleder og markedskoordinator for Asker Sentrum AS Mari-Anne Smyth-Olsen.
Hennes oppgave er å skape liv i Asker sentrum. Det har likevel vært en kraftig nedskalering av arrangementer i Asker siden den nasjonale nedstengningen i mars. Bondens marked ble avlyst samme måned og de hadde derfor alternativet "Bondens utlevering", et samarbeid med Norsk Gardsost og Hanen. Kundene kunne forhåndsbestille varer og det ble en levering av matvarer istedenfor marked.
– Siden Bondens marked er utendørs er det mindre risiko for smitte, sier Smyth-Olsen og avslutter med at hun alltid står klar med kaffen til alle bøndene klokken syv på markedsdagen.
– Og den kaffen setter de utrolig stor pris på, ler Uldal.