Munnbindpåbud følges ikke opp av myndighetene
Bystyret i Oslo kommune har innført munnbindpåbud på kollektiv transport fra 29.september, dersom en meter avstand ikke kan overholdes. Ruter har ingen myndighet til å følge opp, og politiet straffer ikke brudd på påbudet.
– Det mangler rett og slett grunnlag som gir oss myndigheten til å kunne sjekke opp påbudet. Når det gjelder norsk lov er det med å følge opp påbud ganske strengt, sier Sofie Bruun, kommunikasjonssjef for Ruter.
– Vi har hatt en dialog med samferdselsdepartementet og kommet frem til at det må være politiet som følger opp dette påbudet her, forteller hun.
Politiet avventer håndtering av brudd
Operasjonsleder Per-Ivar Ivarsen fra Oslo politidistrikt sier at politiet ikke har kapasitet til å sjekke om påbudet følges. Han uttalte til NTB at de i utgangspunktet ikke kommer til å bruke ressurser på det, med mindre det blir meldt store problemer med brudd.
– Vi kommer ikke til å straffe folk som ikke bruker munnbind, sier Iversen.
Brudd på smittevernreglene har tidligere blitt bøtelagt mellom 5.000 – 22.000 kroner.
Hvorfor vi bruker munnbind
– Å bruke munnbind er det minste jeg kan gjøre for å bidra til at det ikke blir videre smitte av COVID-19. På det verste kan det bli ny nedstenging, derfor anbefaler jeg folk å holde 1 meters avstand, vaske hender og bruke munnbind, sier Ioanns Nakopoulos (45).
Det er viktig at munnbind blir lett tilgjengelig for alle som reiser, og at man tar vare på og viser hensyn til hverandre gjennom denne perioden.
– Jeg har brukt munnbind siden påbudet, men det var litt variert før påbudet ble innført, sier Jimmy.
– Politiet må ta ansvar, men de sier at de ikke har kapasitet til det. Derfor er det borgerne som har ansvar for å overholde smittevernreglene. I går var det noen som delte ut munnbind her på National, sier Benedikte.