Brystkreftforeningen er bekymret
Brystkreftforeningen frykter at færre sjekker seg i år fordi de ikke tørr å gå til legen som følge av koronapandemien.
Da alt stengte i mars, ble mange mammografier enten utsatt eller avlyst. Koronasituasjonen har ført til forsinkelser og gjort situasjonen vanskelig for mange. Brystkreftforeningen frykter at dette fører til at mange utsetter å sjekke seg for brystkreft.
Tørr ikke gå til legen
Brystkreftforeningen er urolige for at færre sjekker seg fordi de er redde for å gå til legen, og utsette seg for smitte. Men det er ikke bare tiden vi er inne i nå de er fortvilet for, men også generelt ellers.
Ellen Harris Utne er styreleder i Brystkreftforeningen og har selv hatt brystkreft. Hun informerer at foreningen er engstlig for at færre sjekker seg i år.
– Ja, det er vi bekymret for. Det har vist seg utslag i mange tilfeller at folk ikke kommer til de oppsatte mammografitimene sine. De går heller ikke til legen fordi de tørr heller ikke å sjekke seg. Det gjelder ikke bare pandemien. Det gjelder ellers også, uttrykker Utne.
Fakta om Brystkreft
- Kreftformen som rammer flest kvinner.
- Også menn kan få brystkreft.
- Forskning, bedre behandling og tidlig oppdagelse har bedret overlevelsen blant brystkreftdiagnostiserte.
Informasjon hentet fra Brystkreftforeningen.no
Forsinkelser av mammografi
Det er rundt fire-fem måneder forsinkelser på mammografi som følge av at sentrene måtte stenges i mars. Gunnar Kullmann, som er fagansvarlig for brystdiagnostikk i Aleris, forteller at det er naturligvis bekymringer for utsettelsen.
– Det er en praktisk utfordring å komme i rute.
Videre informerer han om at mammografiprogrammet nå er i gang igjen.
– Alle sentrene har startet opp igjen, forteller Kullmann
Det skriver også Kreftregisteret på sin hjemmeside.
Hardt påvirket av koronasituasjonen
Brystkreftforeningen sitt arbeid har vært hardt påvirket av koronaviruset. Arrangementer og kurs har måtte blitt avlyst og det preger det sosiale.
– Vi er veldig sterkt påvirket fordi mange av oss er i risikogruppen og blir da ganske isolert. De 57 lokalforeningene som er rundt i landet pleier å ha masse aktiviteter for de rammede. Det er folk som har yoga, svømming og turgåing, men ingenting av dette har vi kunne gjort i år. Og det gjør at disse damene og mennene blir sittende isolert fordi de er redde for smitte, forteller Utne.
Videre forteller hun at andre store kommende arrangementer som landsmøte de egentlig skulle ha i April, har blitt utsatt til November og nå må de ta det digitalt. Det syntes mange er skuffende.
– Det pleier å være en stor sosial happening for ledere og de som gjør et frivillig arbeid rundt i landet. Så får de komme til Oslo også får vi ha det sosialt og hyggelig sammen, men sånn blir det ikke i år. Så da satser vi på om to år igjen, sier Utne til Journalen.
Vanskelig å si hvordan tallene blir
Ifølge årsrapporten til Kreftforeningen, fikk 3696 kvinner brystkreft for første gang i 2019. Det er en økning på 162 ifra året før. Utne forteller at det er vanskelig å vite hvordan man tror tallene blir i år.
– Veldig vanskelig, fryktelig vanskelig å si. Vi tror de øker, dette er jo en av de største kvinnesykdommene og ikke bare på landsbasis, men på verdensbasis. Og det har vært en økning hvert år.
Utne forteller at selv om det er mange flere som får kreftsykdommen, så er det flere som overlever grunnet forskning.
– Men det som er positivt er at det har vært en stigning i overlevelsesprosenten også.
Bør sjekke seg hver tredje måned
Utne sier at folk bør sjekke seg selv hver tredje måned.
– Det er en del som bør sjekke seg, eller alle bør sjekke seg hver tredje måned.
Utne forteller at Brystkreftforeningen har laget en video som viser hvordan man selv kan sjekke seg og som har en enkel huskeregel: sjekk333.
– Vi har laget en videosnutt hvor vi viser at du skal bruke tre fingre for å sjekke brystet. Tre fingre, hver tredje måned og så skal du verve tre venninner som skal gjøre det samme, forklarer Utne.
Oppfordring
Utne kommer med en klar oppfordring til både kvinner og menn.
– Sjekk deg, sjekk deg! Vær åpen og ta kontakt. Det er bedre å gå til legen en gang for mye enn en gang for lite. Det er bedre å få høre at det er ingenting enn at du har ventet for lenge.
Du kan lese mer om hvordan du kan undersøke dine egen bryster her
Du kan lese mer om symptomer og forebygging her