Byrådet satser på vegetarmat
Byrådet la i slutten av september frem budsjettet for 2021 og økonomiplan for 2021-2023. Fra høsten 2022 er det foreslått å innføre et gratis kjøttfritt måltid daglig i alle Oslos videregående skoler. Det faller i god jord hos videregåendeelever.
– Det blir fort 100 kroner på lunsj
– Vi er sultne ungdommer med både lite penger og tid. Gratis mat på skolen er helt genialt, sier Sebastian Christiansen.
Iben Nygaard (16), Sebastian Christiansen (16), Elise Koop (16) og Rania Juchelka (16) er alle elever ved musikklinjen på Edvard Munch videregående skole. De er samstemte og enige om at et gratis måltid om dagen vil bli en fulltreffer.
Deres nåværende matvarer er nemlig nokså annerledes og langt unna deres ideelle gratis lunsj, om byrådet får det som de vil. Journalen møter vennegjengen i matpausen med hvert sitt pizzastykke.
– Hvor har dere fått tak i lunsjen deres i dag?
– I kantina. Vi har varmmat hver dag; noen ganger burrito eller wrap, ofte suppe, og mye foccacia, sier elevene halvveis i pizzastykket til Journalen.
De forteller videre at en typisk lunsj koster rundt 40 kroner i kantina, og at det raskt blir opp mot hundre kroner om man skal ha drikke i tillegg – i alle fall om man tar en tur innom en av de mange butikker som ligger i sentrumsskolens nærområde.
– Jeg kan alltids ta med lunsj, men har ofte dårlig tid og lite matlyst om morgenen, og da ender jeg ofte opp med å kjøpe mat. Det frister dessuten mer enn matpakken, fortsetter Christiansen
Positive til vegetarmat
– Det er veldig bra hvis det blir vegetar, da kan alle spise det, sier Christiansen.
I budsjettforslaget ønsker Byrådet å videreføre skolefrukt i ungdomsskolen, og begrunner det i en bedre tilretteleggelse for å ta sunnere valg for å bevare egen helse. Til tross for at skolefrukt ikke faller under videregående skoler er det et stort ønske om det.
– Skolefrukt hadde hjulpet masse! Det fungerte godt på ungdomsskolen. Frukt er sunt, og hvis maten er gratis vil man ha den uansett, sier Nygaard.
Ansatte tror på god effekt
Juliane Lauen Singstad er lektor i realfag på Edvard Munch videregående skole. Hun ser ofte elever gå på butikken og kantina for å kjøpe mat, og mener et gratis måltid hadde gjort seg godt for elevene på skolen.
– Mange av elevene har hektiske hverdager, og er ofte trøtte og slitne. Flere glemmer å smøre matpakke, og ender dermed opp med å kjøpe mat på butikken eller i kantinen, sier Singstad.