Danseglede blant alle barn

Happy Dancing fikk sin oppstart høsten 2019 og ble en stor suksess. Nå er det tid for en ny omgang i 2020.

Happy Dancing er et dansekurs er for barn med ulike funksjonsnedsettelser. Gruppen deles inn etter alder og funksjonsnivå. Foto: Samar Nouri

Lillestrøm Sportsdansklubb arrangerer Happy Dancing, et tilrettelagt dansekurs for barn med funksjonsnedsettelse. Hver time er på 45 minutter og det er totalt 12 kurskvelder. 

LSK Dans har sitt lokale sentralt i Lillestrøm. Foto: Samar Nouri

I tillegg til barnedans arrangerer idrettslaget andre danser som sportsdans, selskapsdans og bryllupsvals. Her er det noe for alle. 

Unge instruktører med lang erfaring

Louise Markhus har danset sportsdans i flere år på elite nivå. Hun bestemte seg etterhvert for å legge konkurransekarrieren på hyllen og istedet hjelpe barn og unge som ønsker å lære seg dans. Markhus er instruktør for barnepartiene samt ansvarlig for alle kurs for funksjonshemninger og dansebursdager som LSK arrangerer. På toppen av dette er hun også støttekontakt.

Philip Holmboe begynte å danse allerede fra han var 9 år gammel. I en alder av 20 har han representert Norge, Sverige og England nasjonalt og internasjonalt. Sammen med Markhus har han ansvar for dansebursdager og barnepartiene.

Kjæresteparet Louise Markhus (20) og Philip Holmboe (20) er instruktører for Happy Dancing. De har begge danset siden de var små. Foto: Samar Nouri

Dans skal være gøy for alle

Kurset er lagt opp for å sette mer fokus på barn med ulike funksjonsnedsettelser slik som Downs syndrom, CP og rullestolbrukere. Instruktørene legger opp timene på en måte der barna lærer mest mulig samtidig som de har det gøy. 

– Det aller beste med dette kurset er å se dansegleden og mestringsfølelsen hos barna, forteller Markhus. Hun er opptatt av å gi barna en følelse av trygghet og mestring på sine kurs. 

Thea Maria Brænd (14) og William Huser (15) er dansepartnere og hjelper hverandre med de ulike trinnene. Foto: Samar Nouri

– Vi er opptatte av å tilrettelegge programmet invididuelt for hvert barn. De lærer trinnene helt til de sitter, sier Holmboe. 

Vilde Katrin Soleng (8) gleder seg til dansetimene sine. På tross av at hun er nødt til å sitte i rullestol, får hun danset og hatt det like gøy som de andre barna. Foto: Samar Nouri

– Det viktigste vi må ta hensyn til er rullestolbrukere. Her gjelder det å finne trinn som kan passe for alle, smiler Markhus.

Instruktørene er i tett dialog med foreldrene til barna. Målet er å tilrettelegge best mulig og finne riktig gruppe for den enkelte.

Fremmer balanse, konsentrasjon og koordinasjon

Thea Maria Brænd synes det er kult å danse slik som de gjør på programmet "Skal vi danse". De lærer flere av de samme trinnene hun ser på TV. Forrige sesong var hun med instruktørene til "Skal vi danse" studioet og fikk sitte i publikum.

– Jeg ser at dansingen gir masse glede samtidig som det fremmer balanse, konsentrasjon og koordinasjon forteller Anne Eline Nilssen (55), mor til Thea Maria Brænd.

Anne Eline Nilssen følger Thea til dansetimene sine og merker hvor bra dansing har vært for barnebarnet. Foto: privat

Ulike typer dans

I løpet av de 45 minuttene går de gjennom flere typer dans. De lærer samba, Cha Cha, vals, latin og tango.

Moren til Laura Elaine Bergstrom er med på timene sammen med datteren sin. Foto: Samar Nouri

Barna hører godt etter hva instruktørene sier. Trinnene sitter godt og det er god stemning under hele timen.

William Huseby følger nøye med på Holmboe som viser hvordan trinnene skal gjennomføres. Foto: Samar Nouri

Danner et fellesskap

Gjennom kurset har barna blitt gode venner. En felles interesse for dans har brakt dem sammen.

Dansetimen avsluttes med BlimE dansen der alle er i full bevegelse. Foto: Samar Nouri

 

 

Stikkord