Tornete vei til kunnskap
Hvert år ankommer det flere internasjonale studenter til Norge for å få utdanning. I år sto de overfor mange uforventa utfordringer på grunn av pandemien.
Journalen har snakket med flere studenter med utenlandsk bakgrunn som opplevde vanskeligheter på vei til Norge.
Fem måneder forsinket
Azan Khanyari (29) er en av dem. Etter å ha bodd i Irland i tre år, ble han ferdig med mastergraden og valgte å skrive doktoravhandling ved Oslomet.
– Jeg bestemte meg for å besøke hjembyen min i Kashmir 5. mars, siden jeg skulle reise til Norge i slutten av måneden. Mens jeg var i India, ble alle flyvninger kansellert. Derfor var jeg nødt til å bli i India de neste fire, nesten fem måneder, forteller han.
Khanyari opplever at det var ganske problematisk, siden utløpsdatoen for visumet hans var også i april. Han måtte kontakte både Utlendingsdirekoratet (UDI) og Norges Ambassade i India for å fornye visumet.
– Jeg måtte vente på svaret i nesten en måned. Endelig ble søknaden min behandlet, og jeg fikk fornyelse, sier Khanyari.
Flyvningene fra India ble gjenopptatt i august, men Khanyari sier at bare de som hadde gyldig oppholdstillatelse i et annet land kunne reise fra India på det tidspunktet. Han hadde oppholdstillatelse i Irland, og derfor måtte han reise dit først. Etter å ha vært i karantene i 10 dager kunne Khanyari endelig reise til Norge.
– Alt dette var kjempestressende for meg, og jeg planlegger ikke til å reise igjen før pandemien er over. Reisereglene endrer seg veldig raskt, sier han.
Forsøkte å reise flere ganger
Arslan Mehfooz (28) er godt i gang med sitt andre år på masterstudie i Informatics: Programming and Networks, ved Universitetet i Oslo. For ham var det vanskelig å fly tilbake til Norge fra Tyrkia, hvor han var på familiebesøk.
– Jeg skulle reise i midten av august, men flyturen min ble kansellert. Det fikk jeg vite på flyplassen, klar til å reise. Det viste seg at reglene ble endret akkurat denne dagen, sier han.
Mehfooz måtte bestille en ny flytur med det samme, men klarte ikke å reise likevel.
– På flyplassen fant jeg ut at de som reiste fra utenfor EU, måtte ha koronatest med seg. Den hadde jeg ikke, forteller han.
Mehfooz kom til Norge 7. september, etter tredje forsøket. Han sier at det var vanskelig for ham å være i karantene, spesielt fordi han ikke fikk jobbe.
– Når du søker om to ukers ferie, og den blir plutselig til en seks ukers ferie, er det et problem, mener han.
Færre som kommer
Rådgiver Francis Rønnestad forteller at det er færre internasjonale studenter ved Oslomet dette studieåret.
– Det er også grunnen til at de internasjonale studentene som begynte på studiene i år, føler seg litt alene, sier han.
Rønnestad legger til at mesteparten av studentene kommer fra EU-området. Derfor får det internasjonale kontoret få henvendelser fra folk som har problemer med å innreise til landet.