Disney ut - norske filmer inn

I Disneys fravær får norske filmer mer plass i kinoprogrammet. – Strålende for oss, sier regissør Rasmus Sivertsen.

Disney annonserte nylig at storfilmene “Mulan” og “Soul” ikke vil vises på kino, men heller går direkte til streaming på Disney+. For kinoindustrien var dette en kraftig nedtur, slik programdirektør Christin Berg beskriver til Journalen. 

Christin Berg, Programdirektør i Nordisk Film kino. Foto: Privat

– Vi går allerede i underskudd på grunn av korona, så det var så klart negativt for oss. 

Berg er programdirektør i Nordisk Film Kino, og er ansvarlig for å sette opp hvilke filmer kinoene skal vise. Nå som Disneys storfilmer er midlertidig borte fra kinoene, gis det mer plass til norske filmer i programmet.  

– I akkurat denne perioden, får de norske filmene blomstre mer og ta større plass i markedet. “Knutsen og Ludvigsen” står jo nå alene i markedet i fraværet av “Soul”, og gjør det da veldig bra, forklarer Berg.  

 

– Man må være litt “alene”  

Rasmus Sivertsen er en norsk regissør, og står bak animasjonsfilmer som de nye “Flåklypa”-filmene og “Knutsen og Ludvigsen”. Han er klar over at kinoene er i en vanskelig situasjon, men ser likevel en positiv side av saken.  

– Det er jo strålende for oss, og jeg tror hele verdensmarkedet nå gleder seg til å få mer plass. Man må være litt “alene” for å få gode kinotall, forteller Sivertsen over telefon.  

Rasmus Sivertsen, regissør hos Qvisten Animation. Foto: Privat

Med å være “alene”, viser Sivertsen til at store filmer vanligvis overskygger mindre filmer. Når de mindre filmene nå er mer “alene”, får de større eksponering enn de vanligvis ville fått.  

Programdirektør Berg drar frem animasjonsfilmen “Tottori” som et eksempel på dette.  

– Tottori har nå fått 40-50 000 visninger, fordi den nettopp har fått så mye plass. Til vanlig vil jeg tippe at den så vidt hadde bikket 10 000, så det er jo så klart positivt for filmskapere.  

Berg forteller videre at kinoene har gått i underskudd i lang tid, og at de er avhengige av storfilmene for å kunne holde seg i drift. 

– Det er klart at dette er en prekær situasjon. Men isolert sett for en norsk film, så er dette bra. 

 

Veien fremover

– Bortsett fra at norske aktører tjener mer isolert sett, er det ingenting positivt med denne situasjonen, sier Berg. 

Berg mener at kinoene ikke kommer til å miste sin status som premiere-arena for filmer, på tross av den økende streaming-trenden. Her får hun støtte fra Rasmus Sivertsen, som også mener kinoene er noe spesielt.  

– Jeg har tro på at kino er et sted du skal se spektakulære filmer, og har du hatt en god opplevelse kommer du sannsynligvis også tilbake.  

– Det verste som kan skje er jo at kinoene går over ende, men man vil jo ha et friskt og sunt kinomarked, forteller Sivertsen. 

Spørsmålet er nå hvilke filmer som skal vises i fraværet av Disney. Berg forteller at det vil vises både norske og utenlandske filmer.  

– Vi fokuserer alltid på å vise norske filmer, og det ser man jo med slik det er nå. Men på et tidspunkt har vi derimot ikke flere norske filmer å vise.  

De norske filmene får blomstre i kinoprogrammet nå, men det vil også ta slutt.  

– Mot jul for eksempel, så har vi ingen norske barnefilmer å vise. Det flytter seg da inn nye amerikanske filmer i stedet, men de norske filmene får enn så lenge god plass, sier Berg.  

 

 

Stikkord