En annerledes OD-dag

Det ble dårlig med stands med vafler og saft på årets OD-dag, men elevene har vist seg å være kreative på andre måter.

Smittevern byr på utfordringer, men solidariteten kjenner ingen grenser. Her kan du kjøpe et kompliment for å støtte unge flyktinger i Uganda.

Hvert år arrangeres solidaritetsaksjonen Operasjon Dagsverk (OD). Elever i norske skoler kan bruke én dag (OD-dagen) i året på å samle inn penger til de årlige aksjonene, med fokus på global solidaritet og urettferdighet.

Årets operasjon dagsverk 2020 heter «Push grensene», og innskuddet går til flyktningleirer i Uganda, hvor mange flyktinger fra Sør-Sudan nå er. Herfra brukes midlene på flyktningers traumebearbeiding, dialog og holdningsendring. 

 

Vil du kjøpe et kompliment?

– I år er det et annerledes engasjement. Vanligvis kan vi for eksempel selge boller eller saft på stand, men i år må elever finne andre løsninger, sier Tomine Bartha (19). Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

Ved Nationaltheatret har Ida Gaarde (19), Tomine Bartha (19) og Nora Marie Nilsen (19), som alle sitter i Operasjon Dagsverks hovedkomité, rigget seg til med pamfletter og et bord. Det er allikevel lite vafler, kaffe og saft å skimte.  

– I år er det et annerledes engasjement. Vanligvis kan vi for eksempel selge boller eller saft på stand, men i år må elever finne andre løsninger, sier Bartha.

Foran bordet har de teipet fast et stort hjemmelaget skilt, hvor det står «kjøp et kompliment». Vipps penger, og de tre jentene gir deg hvert sitt kompliment. Kanskje har det større verdi enn saft og en kald bolle? De påpeker at de har fått mye støtte fra elever i tillegg til voksne, som har vært engasjerte i prosjektet og spurt spørsmål. 

 

Tomine Bartha (19) er med i Operasjon Dagsverk for å spre og skape engasjement, selv om det blir noe annerledes for året. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

Ønsker å bryte ned skillet mellom «oss og dem»

– OD-dagen er viktig fordi man gir én dag av utdanningen sin til å samle midler til å kunne hjelpe en så stor del av andres, sier Nilsen.

De to andre nikker ivrig, og supplerer at OD-dagen er viktig for solidaritet og endring av tankegangen og holdningen som skiller "oss" fra "dem". 

 

Engasjement lengre enn til nesetippen

Oslo By Steinerskole er en av de mange Oslo-skolene som er med på OD-dagen. Rektor, Bernard Daub, mener det er viktig at ungdommer i Norge bidrar ut i verden, gjennom Operasjon Dagsverk:

– Det er viktig med et blikk ut som verden. Ungdommene burde engasjere seg for noe med et større perspektiv, som strekker seg lenger enn egen nesetipp. Å engasjere seg for andre ungdommers utdanning er svært viktig, sier Daub.

Han opplyser videre at lærerstaben ikke har mye med selve OD-dagen å gjøre, men at de plikter å ha et alternativt opplegg. Ved Steinerskolen er det tradisjonelt et lite mindretall som av ulike grunner velger dette. Flertallet bidrar derimot gjennom OD-dagen, og Daub sier han har fått intrykk av at elevene er spesielt kreative i år.

– Det positive i år er at elevene måtte tenke i nye baner på grunn av pandemien.

Da skolen fikk et utbrudd og noen påfølgende måtte i karantene, hadde ikke disse elevene mulighet til å stille seg på stand for å selge hverken boller eller komplimenter.

– Elevene måtte uansett gi inn penger til OD-dagen, og noen syntes nok det var urettferdig at dette kanskje måtte gå fra egen lomme, ettersom de havnet i karantene. Det reiser jo noen interessante spørsmål, avslutter Daub.