Forbereder seg til vinteren
Kunstinstallasjonen og sansearenaen Roseslottet, holder åpent for publikum gjennom hele vinteren.
Tidligere i år åpnet Roseslottet, en kunstinstallasjon og pedagogisk prosjekt som består av over 140 malerier, hovedsakelig malt av Vedbjørn Sand. I år er det 80 år siden Norge ble okkupert av Tyskland og 75 år siden frigjøringen. Maleriene og skulpturene har som formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge.
Fire årstider
Sander Bjerketvedt jobber som mellomleder i Roseslottet og har ansvar for et driftsteam på 15 stk. Han forteller at Roseslottet skal være åpent hver dag i uka, gjennom hele vinteren. Kunsinstallasjonen, informerer han, er laget for å stå året rundt.
– Hele prosjektet har fra starten av vært planlagt for å stå gjennom fire årstider. En fin setning som beskriver det er «Krigen tok ingen fridager og det skal ikke friheten gjøre heller». Så det henger litt i det konseptet at vi er åpent hver dag, fra morgen til kveld, forteller Bjerketvedt.
Ulike inntrykk
Roseslottet blir omtalt som en sansearena av de som arbeider der. Bjerketvedt forteller at en annen grunn til at de ønsker å holde åpent hele året er for at man får forskjellige opplevelser.
– Sansene får en helt annen opplevelse av å være her på vinteren enn på sommeren. Da får man litt den følelsen av hvordan det var å være deltaker under krigen, som ikke tok hensyn til årstider.
Kuldens utfordringer
Det pedagogiske prosjektet ligger på Frognerseteren, høyt over Oslo. I høyden kan det komme utfordringer når snøen legger seg. Selv om dette er deres første vinter, sier Bjerketvedt til Journalen at de har vært forberedt på dette i lang tid.
– Vi som er her hver dag, ser værforandringene sakte og tydelig og vi er veldig føre var på været som kommer. Snøen og alt dette har vi forberedt i lang tid. Vi er berett med snømåking, snøfresing og ikke minst ha rutiner med driftsteamet som er her daglig.
På glattisen
Selv om de i lang tid har planlagt forberedelsen til sesongskiftet, både på kalenderen og været, så er det én utfordring de jobber med å finne en løsning på: når glatt is legger seg.
– Den store utfordringen fremover er når det blir glatte områder med snøen som smelter og fryser igjen. Så det vi jobber med i disse dager er hvordan vi mest effektivt skal gjøre det trygt å gå overalt, sier Bjerketvedt.
De har ikke avklart om det skal holde å strø, eller om det skal legges inn varmeelementer.
– Foreløpig er vi forberedt på å strø, måke, og rett og slett ha flere som jobber tidlig for å få snøen unna, informerer Bjerketvedt.
Ulike materialer
Venninnene Harriet Rolfsen (73) og Anne Sofie Kielland (73) hadde fredag tatt seg en tur for å se på Roseslottet. De har begge hørt mye om krigen i deres oppvekst ettersom foreldrene deres var i motstandsbevegelsen.
– Hva synes dere om utstillingen?
– Veldig fascinerende. Og så mye ulike materialer som er brukt, svarer Rolfsen.
– Mange kjente navn og fjes fra historien. Vi kommer tilbake med barnebarna, sier Kielland.
Brødrene som samarbeider
Vedbjørn og Eimund Sand er brødre og står bak skapelsen av alle kunstobjektene man kan se i parken. Vedbjørn forteller hva baktanken med dette prosjektet egentlig er.
– Eimund og jeg har tenkt ut dette til en sansearena. At det skal synke ned i hele menneske. Disse verdiene, disse skattene. Ned i hjertet, sinn og sjel, utrykker Sand.