Klimastreiken fortsetter
4. november skal klimasøksmålet mot den norske stat opp til Høyesterett. Dette er fokuset hos streikerne som hver fredag er å se utenfor Stortinget.
I 2017 ble den norske stat saksøkt av diverse miljøvernorganisasjoner for brudd på grunnlovens miljøparagraf §112, som sier at alle har rett til et levelig klima. 4. november skal saken igjen opp til Høyesterett, og det er denne rettsaken som står i fokus hos klimastreikerene som hver fredag møtes utenfor Stortinget.
Ifølge Klimasøksmål.no, handler rettsaken om at den norske stat brøt grunnloven da de ga oljeindustrien ti nye tillatelser til oljeleting i barentshavet.
– En veldig viktig sak.
Fredag 30. oktober var det igjen tid for klimastreik. Rundt 15 deltakere i alle aldre var til stede for å vise sin støtte til saken. Ifølge organisatørene var oppmøtet denne fredagen bedre enn vanlig. Lone Høyvik, Judith Henriksson og Annika Siverstad fra organisasjonen Spire er tre av de som var med.
– Vi er her rett og slett for å støtte en veldig viktig sak. Spesielt nå rett før saken skal i Høyesterett er det viktig å spre informasjon så folk får det med seg, sier Høyvik.
Streik i form av skuespill
Streiken besto av et skuespill som skulle fremstille rettsakens siste dag, der miljøvernorganisasjonene fikk gjennomslag for saken sin. Deltakerne fra de ulike organisasjonene fikk roller som blant annet statsadvokat og publikumere.
Aurora Kobernus, leder for naturvernsstudentene på UiO, ledet streiken.
– Vi er flere organisasjoner som har gått sammen om å organisere klimastreikene, blant annet vi Grønn Ungdom og Spire. Vi kommer til å fortsette med dette en god stund fremover, sier hun.
Foreløpig har organisasjonene planlagt både seminarer og webinarer, i tillegg til fredagsstreiker helt frem til 18. desember.