Koker seg til et bedre immunforsvar
Oslo Meditasjonsskole har i løpet av høsten sett en økende interesse for sammenhengen mellom immunforsvar og mat.
Tirsdag 27. oktober arrangerte Oslo Meditasjonsskole et matlagingskurs hvor man kunne lære å lage mat som skal styrke immunforsvaret ditt.
I en tid hvor veldig mange er opptatt av immunforsvar, helse og hvordan man best skal beskytte seg mot virus, er temaet veldig relevant. Flere av de oppmøtte var nysgjerrige på matvarene som skulle brukes og hvilken effekt de kunne ha på helsen deres.
Mat mot korona
Det er Magdalena Kverneland som holder kurset. Hun koker sammen flere retter i timen enn de fleste klarer til sammen på en uke.
Mens rødbetsuppa står og putrer på kokeplaten sin og en herlig lukt sprer seg i lokalet, forteller Kverneland om de ulike ingrediensene hun skal bruke i neste rett. Mange av dem har nemlig en styrkende effekt på immunforsvaret ifølge kursholderen.
– Er du redd for «mr. COVID» bør du virkelig kjøpe litt svarthyllbær og koke det til saft, sier Kverneland.
Kverneland forteller at svarthyllbær, eller Sambucus på latin, skal ta knekken på uønskede bakterier i kroppen, den skal bekjempe virus og forkorte infeksjonstid.
Hun forteller videre at om man spiser mye av komponenter som banan, melkeprodukter, appelsin kan det øke slimproduksjonen i nese/hals-regionen og gjøre at bakterier trives bedre her. Slik kan man bli lettere syk.
– Immunforsvaret er et komplisert og sammensatt tema, men det å bruke disse ingrediensene i kosten kan styrke immunforsvaret ditt, oppsummerer Kverneland.
Problematisk promotering
Klinisk ernæringsfysiolog Anne-Rikke Vilbo mener det kan være problematisk å promotere spesifikke matvarer som styrkende for immunforsvaret eller som egenmedisin.
– Det finnes enkelte komponenter i mat som bidrar i immunforsvaret vårt, men det å si at det dreper bakterier eller virus stemmer nok ikke, sier hun.
Vilbo forteller videre at man utover kroniske sykdommer, alder og overvekt ikke vet nok om korona til å si hva det er som gjør at noen blir veldig syke, mens andre ikke blir like syke.
– Det å spise sunt for å hjelpe immunforsvaret det er veldig fornuftig, men det å tenke at det vi spiser kan erstatte medisiner er dumdristig, mener ernæringsfysiologen.