Linderud torg bygges av unge og gamle
Etter flere år med innspill til bydelen har beboerne på Linderud tatt saken i egne hender, og bygger nå et felles torg utenfor Linderud Senter.
I flere år har beboerne på Linderud ønsket seg et samlingssted der de kan møtes og være sosiale. Nå, gjennom bydelens og Oslo Kommunes nærmiljøprogram, blir torget endelig bygget. Men ikke av hvem som helst – gjennom felles dugnader bygger beboerne selv torget.
Mari Boysen, prosjektleder for Bydel Bjerke, forteller at bydelen og kommunen har satt i gang nærmiljøsatsingen på flere steder i Oslo, og ikke bare Linderud. Nærmiljøprogrammet, som er en del av Groruddalssatsingen, handler om å styrke og løfte opp nærmiljøkvaliteten
– Vi vil spille på alt det positive som er i området fra før, sier Boysen.
Mer enn bare en gangvei
Boysen forteller at beboerne på Linderud har jobbet lenge for at torget skal bli en realitet. Torget, som ligger utenfor Linderud Senter, har blitt finansiert av lokale aktører og eierne av Linderud Senter.
Beboerne har også lenge hatt et ønske at veien som leder til senteret, t-banen og Madamløkken barnehage skal bli bilfri.
Målet er at veien skal bli dekorert med kunst fra skoleelever på Linderud skole. Omtrent 80 skoleelever er med på kunstprosjektet.
– Man vil at det skal bli noe mer enn bare en gangvei, forteller Boysen.
En møteplass
De som deltar på dugnaden får også gratis mat underveis. Jorge Ballarezo, som for anledningen fungerer som kokk for de som deltar på dugnaden, sier at det er på tide at torget bygges.
– Vi trenger en plass der grupper fra forskjellige kulturer kan møtes og snakke, sier han.
Det er ikke bare voksne beboere som er med på dugnaden – flere barn bidrar også i arbeidet. Med alt fra maling av benker, bæring av planker og valg av musikk som skal spilles, er barna involvert i prosessen.
– Det er ganske gøy å være med. Det er en måte alle kan samles, gamle og unge, sier Mathilda Lyth (11).
Brobyggere
Darija Fabijanovic forteller at Bydelsmødrene fra bydelen også er med på prosjektet, der Fabijanovic selv sitter i styret. Bydelsmødre startet i Norge i 2016, der Fabijanovic selv var en del av den første «flokken», som hun selv liker å kalle det.
– Vår jobb er å bygge bro mellom kvinner som er isolerte og samfunnet, og hjelpe til i alle formelle og uformelle situasjoner, sier Fabijanovic.
Hun forteller videre at Bydelsmødrene jobber mye som tolkere, og at de også har en telefontid der folk kan ringe og få den hjelpen de trenger – enten det er med språk eller koronasituasjonen. Dugnaden er en god mulighet for Bydelsmødrene å vise sin tilstedeværelse, samt å få beboere med i fellesskapet.
– Vi bor alle sammen her, og vil hjelpe til med å lage vår bydel finere, sier Fabijanovic.