Løper for Movember
Movember er mest kjent for å gro bart gjennom hele november, men man kan også løpe 60km for å støtte saken.
År etter år lar idrettslag, kjendiser og privatpersoner barten gro for Movember. Et mindre kjent tiltak er å bevege seg for Movember. Man kan løpe eller gå 60km i løpet av måneden for de 60 mennene vi mister til selvmord verden over.
– Hvis jeg husker riktig så startet «beveg deg for Movember» i 2018. I 2017 hadde vi en fysisk utfordring, men dette var annerledes fra utfordringen om å løpe eller gå 60km, skriver Talita Henderson fra Movember i en mail til Journalen.
Personlig forhold til Movember
Daniel P. Barth (35) har i flere år engasjert seg i Movember. Det startet med en sosial løpegruppe som Barth var med i som valgte å arrangere et løp hvor inntektene gikk til Movember. Dette året blir det sjette året de arrangerer løp.
– Vi har arrangert løp i Oslo og Trondheim, samtidig som det har vært mulig å delta virtuelt. På denne måten kan man delta fra der man bor, sier Barth.
Barth engasjerer seg i Movember av personlige årsaker. I løpet kort tid ble to kompiser og hans egen bror rammet av ulike former for kreft. Av de tre er det kun broren som lever den dag i dag.
– Jeg følte en slik maktesløshet og fortvilelse. Jeg tenkte at men for faen, det må jo være noe jeg kan bidra med. Jeg kan i hvert fall ikke bare sitte på ræva, sier han.
At det å bevege seg i november er en mulighet til å fremme saken, passer løpeglade Barth godt. Han er også overbevist om at fysisk aktivitet kan bedre menns psykiske helse. Uavhengig om det er 60km, mindre eller mer.
– Det ene er at kroppen reagerer på det. Det utskilles blant annet endorfiner og dopamin, så du blir jo dopet av din egen kropp til å føle deg bedre.
Han mener også at mestringsfølelse, målsetting og måloppnåelse er like viktig. Han påpeker at med måloppnåelse og mestring kommer også selvtillit og at med selvtillit følger gjerne økt selvfølelse og selvrespekt. Barth sammenligner det som å spare i din egen personlige livsbank.
– Man setter noen kilometer i banken. En liten tur her og en liten tur der blir etterhvert et imponerende volum. Når du har kommet deg ut og gjort en økt, så har du vunnet. Det kjennes godt, forteller Barth.
Barth synes menn er generelt sett dårlige på å snakke om det som plager dem. Et kjønnsrollemønster som tilsier at menn skal være store, sterke og tøffe gjør det vanskelig for menn å oppsøke hjelp.
– Det å gå til legen når noe er i ulage er noe kvinner er mye flinkere til enn menn, mener Barth.
35-åringen forteller at Movember er en mottaker som ser på menns helse i et helhetlig perspektiv. Det syns han er fint.
– Det er ikke kun kreft. Det er ikke kun mental helse. Det er ikke kun inaktivitet. Jeg synes det virker fornuftig at man kan oppnå synergier av å se tingene i en større sammenheng. Vi er jo hele og komplekse mennesker.
Tabubelagt tema
Siden 2012 har Caspar Rieber-Mohn (38) vært engasjert i å få menns helse opp og frem. Han er en forkjemper for at man skal gå til legen tidlig. Han mener at man må tørre å snakke om de typiske utfordringene menn har og derfor sjekke seg før det er for sent.
– Jeg begynte å engasjere meg fordi jeg følte at det var lite fokus på menns helse. Særlig rundt prostatakreft. Mange menn tør ikke sjekke helsen sin der man bla kan oppdage prostatakreft tidlig. Det skal være tøft å ha sjekket seg, så bort med alle tabuer rundt dette, konstaterer 38-åringen.
Rieber-Mohn har selv personlig forhold til saken og har nær familie som er operert for prostatakreft. Dette året skal han derfor fokusere på løping og mener at 60km er overkommelig for de fleste.
– Jeg donerer selv 5 kroner per løpte kilometer, samtidig oppfordrer jeg andre til å være med. 15 km i uken klarer de fleste å gå. Om man publiserer på sosiale medier og prater om de 60 kilometerne, kan det skape større engasjement rundt saken, forteller Rieber-Mohn.
Den globale pandemien og høsten generelt gjør at flere kan føle på energimangel. Rieber-Mohn mener «Beveg deg i Movember» kan hjelpe til bedre psykisk helse.
– Jeg tror det er altfor få som vet om dette tiltaket. Derfor er det ekstra viktig å få det frem i lyset nå i november. Verdens beste medisin det å komme seg ut i frisk luft, sier Rieber-Mohn.
Fakta om menns helse
Kjønn er en av de sterkeste og mest konsekvente pekepinnene på helse og forventet levealder. Verden over dør menn i gjennomsnitt seks år tidligere enn kvinner.
Tre fjerdedeler av selvmord begås av menn. Verdens helseorganisasjon anslår at 510 000 menn dør som følge av selvmord hvert år på global bases. Det er ett liv per minutt.
Prostata- og testikkelkreft har store følger for helse og livskvalitet. Prostatakreft er den nest vanligste kreftformen blant menn verden over.
Kilde: Movember Foundation, hentet 29.10.20 fra https://no.movember.com/about/cause