Mikkel Rev på bytur
– Mye vanligere enn man skulle tro, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo.
Det var mandag kveld forrige uke at en rødrev fant veien til Filipstadkaia i Oslo.
Et av de vanligste bydyrene
Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Han forklarer til Journalen at rødrev er et av de vanligste bydyrene, og at det er vanligere enn man skulle tro å se ville dyr i byen:
– Det er mange rever og grevlinger i Oslo, men vi ser dem nesten aldri, fordi de er nattaktive. De gjemmer seg eller sover når vi er ute og går, også kommer de frem når vi har lagt oss. De gangene jeg har snubla over grevling i Oslo, er de gangene jeg har vingla hjem fra byen i grålysninga, sier Bøckman.
Ikke mat reven
Bøckman forklarer at reven er alteter, og trives i byene hvor den har god tilgang til matrester fra restauranter og husholdninger. Han legger til at folk gjerne mater dem fordi de er søte, men oppfordrer alle til å ikke gjøre nettopp dette:
– Som biolog må jeg si: Ikke mat reven! Det går fint å bo sammen i byene fordi disse dyrene er ville. Når de ikke lenger er ville, så blir de pågående. Blir reven husvarm nok, vil den kunne begynne å ta seg inn i husene for å stjele mat. De kan gjøre en god del skade inne, og spre utøy og sykdommer. Da er også muligheten til stede for at de forsyner seg med hamstre og kaniner, og i verste fall for at de oppdager at babyer både er hjelpeløse og smakfulle. De må være ville, slår Bøckman fast.
Han viser samtidig til at tamme rever er blitt et problem på Malmøya i Oslo, nettopp fordi de har blitt matet.
Vanligere i Storbritannia
I Storbritanna har city foxes eller urban foxes vært en del av bybildet siden 1930-årene. Natural History Museum i London anslår at det i 2017 levde ca 150 000 rever i byområdene rundt omkring i landet.
Av de Journalen har snakket med, er det ingen som har kunnet gi et konkret anslag på hvor mange rever som lever i Oslo, eller i Norge generelt.
Zoolog Petter Bøckman påpeker likevel at det er færre rever i byene i Norge enn i Storbritannia, fordi vi har et bedre søppelhåndteringssystem.
– Det er så mye rev det er mat til, sier han.
Økning i Norge
Lars Rød-Eriksen ved Norsk institutt for naturforskning sier at det jobbes med å få overikt over antallet på landsbasis:
– Dette er noe vi jobber med å få en oversikt over, men per nå har vi ikke noe anslag. Men det vi erfarer fra andre forskningsprosjekter er at det ser ut til å ha vært en økning i antall rødrev over de siste 50 årene, sier Rød-Eriksen.