Stengte turistattraksjoner
Vekterstreiken fører til at turistattraksjoner i Oslo må holde stengt.
Den pågående vekterstreiken gjør at flere vektere som arbeider på turistattraksjoner i Oslo er tatt ut i streik. Dette fører til at turistattraksjoner som Vikingskipshuset og Kulturhistorisk museum må holde stengt. Grunnen til streiken er brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Handel, Parat og Norsk Arbeidsmandsforbud (NAF).
Uenighet under lønnsoppgjøret
På Parat sin hjemmeside står det informert at streiken blant annet handler om uenighet om å øke natt- og helgetillegg under lønnsoppgjøret. NHO Service og Handel kom den 5 Oktober ut med at vekterstreiken trappes opp og at ytterlige vektere er tatt ut.
Sikkerheten skal opprettholdes
Martin Hager-Saltnes arbeider som museumslektor ved Universitetet i Oslo, og i utstilling- og publikumsseksjonen ved Kulturhistorisk museum. Han forteller at de ikke har vektere nok til å kunne holde Kulturhistorisk museum og Vikingskipshuset åpent for publikum.
– Vi trenger et tilstrekkelig antall vektere i museet for at sikkerheten skal opprettholdes, noe vi ikke har nå, forteller han.
Uvisst
Når streiken er over har de foreløping ingen informasjon om.
– Vi vet ikke hvor lenge, men vi får lister på hvem som er tatt ut i streik. Noen vektere er organiserte og noen ikke, informerer Hager-Saltnes.
Vikingskisphuset som ligger på Bygdøy har holdt dørene stengt siden 19 september, imens Kulturhistorisk museum stengte onsdag den 23 september, som følge av streiken.
– Hvor lenge tror dere at dere må holde stengt?
– Vi må holde stengt helt til streiken er avblåst. Vi har ikke informasjon om det foregår noen mekling. Så det er vanskelig å si hvor lenge, informerer Hager-Saltnes.
Museene har måttet avlyse skoleomvisninger, høstferietilbud for barn og arrangementer for allmennheten på kvelder og i helger.
Bransjene sliter
Streiken påvirker både kultur- og reisliv samt luftfartsbransjen.
– Det er for oss vanskelig å forstå at forbundende ikke ser alvoret i situasjonen bedriftene står i, uttaler administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecile Kaltenborn på NHO sin hjemmeside.
- Kjedelig
Onsdag ettermiddag hadde Stener Nerland og Linus Storvik tenkt seg en tur på Kulturhistorisk museum. Der ble de møtt med lukkende dører.
– Hva syntes dere om at museet er stengt grunnet streik?
– Det er litt kjedelig, sier Nerland. Storvik er enig.
– Men hvis du skulle sakt et tall ifra 1-10 på hvor kjedelig det er, spør Nerland til Storvik.
– Kankje sånn 5 eller 6, svarer Storvik.
Har holdt stengt tidligere i år
Begge museene måtte stenge i midten av mars som følge av koronaviruset.
På samme dag som Norge stengte, skulle den nye antikk- og Egyptutstillingen på Kulturhistorisk museum vises for første gang. Martin Hager-Saltnes forteller om utfordringene ved å planlegge gjennomføringen av åpningen.
– Først så gikk det fra at vi ikke skulle servere mat, til at vi ikke kunne ha like mange på åpningen, til at det til slutt endte med at vi måtte stenge museet.
Overraskende og skuffende
På tross av koronasituasjonen, kunne museene åpne igjen i midten av mai ved å følge universitetes retningslinjer og helsemyndighetenes vedtak. Da var det overasskende mange lokale som besøkte Kulturhistorisk Museum.
– Finere besøk av lokale museumsbrukere enn forventet, sier Hager-Saltes.
Han forklarer at dette er grunnet at publikum ønsket å se den nye utstillingen som ikke fikk sjanse til å vises frem i våres, men sier videre at pandemien sine reiserestriksjoner fortsatt har tydelig påvirkning.
– Vikingskipshuset har hatt ca. 10 prosent færre besøkende enn normalt. Grunnen er at hovedinntektskilden er turistene, og de er ikke i byen, informerer Hager-Saltnes.