Studentpuber tvangsstengt: - Det er slik det blir grottefester

Fra tvungen nedstengning til tettpakkede lokaler. Studentpubene opererer nå på svært forskjellige måter under koronakrisen.

Lone Gundersen er skuffet over at Hvelvet ved Høyskolen Kristiania ble tvunget stengt. Foto: Anders Svartberg

I mars måtte Oslos studentpuber, på lik linje med resten av utelivet, stenge ned som en følge av koronakrisen. Denne høsten så mange frem til å åpne opp igjen, og selv om noen har gjort akkurat det, er flere fortsatt stengt.

Tvungen nedstengning

Vi møter Lone Gundersen på en kafé ikke langt fra Høyskolen Kristianias Kvadraturen campus. Det er her studentpuben Hvelvet ligger, som Lone er barsjef for. Hun har vært barsjef siden januar, noe hun tenker ikke er den ideelle perioden, særlig siden de nå ikke får lov til å åpne.

Leder for Hvelvet på Høyskolen Kristiania synes det er kjipt at de ikke får lov til å åpne. Foto: Anders Svartberg

– Det er ingen grunn til at vi skal holde stengt, sier Gundersen.

Hun legger ikke skjul på frustrasjonen rundt situasjonen. Det var Høyskolen Kristiania som besluttet å stenge de to studentpubene på campus, og Gundersen gjør det klart at det ikke var deres beslutning.

– Vi var åpent én uke i august, så fikk vi beskjed om å stenge. Vi var like strenge som resten av Oslos uteliv. Vi hadde bordservering og fulgte helsemyndighetenes smittevern, sier hun.

Gundersen bekymrer seg også over effektene dette kan ha videre utover. Hun påpeker at de får ingen nye frivillige og mister slik folk til å drifte ved en eventuell senere åpning.

– Det er kjipt. Det var her studentene møttes sosialt, hvor skal de møtes nå? Det er slik det blir grottefester og hjemmefester.

Høyskolen Kristiania viser til byrådet

Når de blir spurt om kommentar svarer Høyskolen Kristiania:

– Vi har besluttet å holde våre puber stengt som et føre var-prinsipp for å trygge våre studenter og ansatte.

De refererer også til at smitten øker i denne aldersgruppen og at Helsedirektoratet anbefaler at sektoren ikke organiserer ikke-undervisningsrelaterte arrangementer for høyskoler og universiteter.

– På dagens pressekonferanse (red. 9. oktober) oppfordrer også byrådet i Oslo til at alle skal holde kontakt mellom befolkningen på det minimale og derfor kommer vi til å opprettholde stengte studentpuber i tiden fremover.

De hadde ingen kommentar til at andre studentpuber får holde åpent

Tettpakkede lokaler

Beate Baklund, leder for SVFF, liker godt at de får fortsette å drifte. Foto: Anders Svartberg

Mens Hvelvet må holde stengt opplever flere andre studentpuber mer popularitet enn på lenge. Vi treffer Beate Baklund inne på studentpuben til SVFF, U1. Det er her den Samfunnsvitenskapelige fakultetsforening driver studentpub, og de har holdt åpent gjennom mye av høsten. Lokalene er ofte så fulle de kan være, med 60 sitteplasser og bordservering.

– Vi var forberedt på å ha færre, men vi har hatt veldig mange frivillige i år! Og på arrangementer må vi ofte sende folk som står i kø hjem, sier Baklund.

Hun gjør det klart at de er klare for en eventuell smitte, og at hvis det blir noe skal alle i karantene.

– Men vi har ikke hatt noen smitte her ennå, sier hun.

Magda Thomsen er selv stolt over at de klarer å holde oppe. Foto: Anders Svartberg

Tappetårnet på Chateau Neuf er en annen av studentpubene som har klart å holde åpent. Leder Magda Thomsen sier at det aldri var noe alternativ å stenge ned, men at ikke alt er like lett som det var før.

– Det har jo vært utfordrende. Vi er ikke bartendere lenger, vi er servitører. Det er vanligvis en god dialog når man snakker med folk i baren, men nå vet vi jo ikke hvem som bestiller, sier Thomsen.

Hun påpeker likevel viktigheten ved at de holder åpent, gjennom at de bl.a. bidrar til erfaringsbygging i en bransje med brukket rygg og at de oppfyller noe sosialt for studentene.

 

 

Frivillig lukkede dører

Der andre enten får holde åpent eller blir tvunget stengt, har Samfundet Bislett selv valgt å stenge ned. Leder Eirin Østensen forklarer hvorfor de har besluttet å ikke åpne dørene denne ennå høsten.

– Vi har en litt annen struktur enn f.eks. SVFF. Vi har mer lukkede rom der de har mer åpent, som kan gjøre det vanskelig å holde oversikt, sier Østensen.

Samfunnet Bislet holder også stengt, men dette på frivillig basis. Foto: Anders Svartberg

Hun forholder seg likevel positiv til åpning, og informerer om at de tar en vurdering i midten av hver måned om de kan åpne igjen. Likevel var ikke selve avgjørelsen lett å ta.

– Det var en vanskelig beslutning å ikke åpne, vi er jo den eneste puben på OsloMet, sier hun.

Hun påpeker at de fortsatt tar inn nye frivillige, hvor de nå er omkring 300, men at hun da ikke vil at de skal bli utsatt for smitte.

– La oss åpne

Tilbake på Hvelvet har Gundersen liten tro på at det blir åpning i løpet av høsten.

– Det blir nok ikke før på nyåret, hvis vi er heldig, sier Gundersen.

– Hva skal til for at dere åpner igjen?

– Det blir vel at smitten går ned.

– Har du noe du ville ha sagt til ledelsen?

– La oss åpne, sier hun og ler.