Synliggjør samisk språk

Designbyrå arrangerte fotoutstilling for å vise fram nordsamisk språk i Oslo.

Flere samiske fraser sto utstilt i området rundt Deichman Bjørvika. Foto: Sara Aarøen Lien

Flørting er en viktig del av et vokabular. Foto: Sara Aarøen Lien 

Samisk språkuke ble i år arrangert for andre gang. Fra 19. til 25. oktober fikk en nordsamisk kunstutstilling pryde den folketunge Anne Cath. Vestlys plass.

Utstillingen fikk navnet Árbi, som betyr Arv, og ble skapt av Designbyrået Árvu for å vise fram og synliggjøre nordsamisk språk i bybildet. Kommunal- og moderniseringsdepartementet stilte ut verkene på plassen i sentrum.

– Jeg skulle gjerne sett språket mer i hverdagen og bybildet, ikke bare på spesielle arrangementer. Det gir en enormt god følelse å se sitt eget språk i bruk, sier fotografen bak utstillingen, Marie Louise Somby.

Viser at språk er viktig

Somby forteller at målet med utstillingen var å synliggjøre samisk språk. Frasene som er skrevet på plansjene er fra en språkkampanje satt i gang av Sametinget for noen år siden: Snakk samisk te’ mæ. Kampanjen er laget for å spre budskapet om at språket er viktig og nyttig.

– Det er noe vakkert å se på, så kan man jo også lære seg noen strofer man kan ta i bruk. Vi vil vise at samisk eksisterer og er et funksjonelt språk. Det lever i beste velgående, selv om vi ikke er like mange som snakker det som norsk, sier Somby om hensikten bak utstillingen.

Forbipasserende Ingvild Bahr visste ikke tidligere at samisk språkuke fantes, men viser entusiasme for utstillingen.

– Det er bare positivt at samisk språk inkluderes i samfunnet, sier hun.

– Det burde nesten ikke fantes en samisk språkuke i det hele tatt, det burde bare vært en naturlig del av samfunnet. Men det er jo behov for det, akkurat nå trengs det ennå, fortsetter hun.

Mer kunnskap

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har en egen avdeling for same- og minoritetspolitikk. Avdelingsdirektør Kristin Solbjør forteller at Sametinget gjorde departementet oppmerksomme på utstillingen, som tidligere har vært utstilt i Alta.

– Vi syntes umiddelbart at verkene passet godt i språkuken fordi de kombinerer enkle fraser på nordsamisk med motiver hentet fra den spektakulære naturen i den nordligste delen av landet vårt, skriver hun i en e-post.

En av tingene de ønsker å oppnå ved å stille ut Árbi er at majoritetssamfunnet får mer kunnskap om samisk kultur. Solbjør forteller at de tror de har økt oppmerksomheten omkring samisk språk og kultur.

– Språk er en forutsetning for å kunne bevare og utvikle samisk kultur. Da er det essensielt at språkene både synes og brukes, forklarer hun.

Når designbyrået begynte å jobbe med verkene tenkte de at utstillingen var noe som skulle bli lagt merke til.

– Vi ville at utstillingen skulle gi positive følelser. Ofte er byer litt brune og grå, så vi ville skape noe fargerikt og fint, forklarer Somby.

– Jeg håper også folk som har sett utstillingen har stoppet og tenkt på at vi faktisk har det samiske språket i Norge, og at det er likestilt med det norske, legger hun til.

En grei oppfordring midt i byhjertet. Foto: Sara Aarøen Lien

Stolt

At språket blir mer synlig har nok effekt. De siste årene har Somby sett at samisk kultur har fått mer oppmerksomhet i nye deler av Norge.

– For eksempel så er det mange som ikke har vært særlig åpne om sin samiske identitet tidligere, som nå begynt å ta det tilbake. Folk er klare for å være seg selv. Det har endra seg veldig mye, bare de siste fem årene, sier hun.

At artister, kunstnere og politikere har hjulpet mye på veien er det ikke tvil om, mener hun.

– Vi har mange fine samiske stemmer som har gjort en viktig jobb. De har hatt en stemme folk hører på, sier Somby.

En artist som har vært en ambassadør for det samiske språket er stjernekamp-artisten Vegard Bjørnsmo. Også han har sett utstillingen. Han sier at han er glad for at slikt finnes, glad for at han kan se språket sitt oftere når han går i gatene.

– Og så håper jeg det blir enda mer synlig, sier han muntert i en video publisert på distrikts- og digitaliseringsministerens Facebookside.

Stikkord