Skuffet miljøsjef slutter ved UiO
I to år har han forsøkt å drive bærekraftsamarbeidet ved UiO. Nå har han sett seg lei av det han mener er manglende klimatiltak fra ledelsen.
– Vi kunne gjort ekstremt mye dersom vi brukte ulike ressurser klokt. Universitetet har satt seg ulike mål, men disse har blitt nedprioritert gang på gang, sier tidligere miljøsjef ved UiO Øystein Liverød.
– Vi har for eksempel lenge snakket om at vi kunne ha fløyet mindre ved universitetene, men vi ser gang på gang at vi ikke klarer å endre på dette i tilstrekkelig grad, fortsetter han.
– Vi satte oss mål for 2020. Vi skulle lage en klimastrategi med klare klimamål.
Men klimastrategien kom aldri, og nå har miljøsjefen fått nok.
– Mangler systematikk i arbeidet
– Universitetet i Oslo gjør mye bra, men det er ingen systematikk i arbeidet. Det vi trenger er flere fagressurser, dedikerte mennesker som bærer og utvikler arbeidet videre.
Han er lei av for langtrukne prosesser.
– Ting har tatt så lang tid. Juni 2019 vedtok man å få satt i gang en miljøstrategi innen 2020. Høsten 2019 savnet jeg at en arbeidsgruppe kom på plass, og lurte på hva som kom til å bli ut av arbeidet. Så skylder man på korona, men vi hadde flere måneder før korona, der vi kunne fått til mye.
– Det har vært satt sammen klimaregnskap med mennesker som har andre jobber ved siden av. Når arbeidet har vært ferdig, har disse gått hver til sitt og det har ikke blitt noen ordentlig struktur på arbeidet videre.
– Skjønner og deler utålmodigheten
Arne Benjaminsen, universitetsdirektør ved UiO, forstår at Liverød er utålmodig. Samtidig mener han at det har blitt gjort flere viktige ting på området bærekraft og klima.
– Vi har redusert energibruken betraktelig siden 2017, og vi har gått fra en sorteringsgrad av avfall på rundt 30 prosent til mellom 60-70 prosent.
Benjaminsen viser også til UiO sin strategi 2030.
– Det er nå etablert en tverrfaglig arbeidsgruppe som skal utarbeide en helhetlig klima- og miljøstrategi slik at universitetet kan arbeide systematisk både innen forskning, utdanning, innovasjon og drift, for å nå bærekraftsmålene.
På spørsmål om universitetets bruk av flyreiser, svarer direktøren:
– Når det gjelder klimagassreduksjon har vi jobbet med å få et solid kunnskapsgrunnlag - blant annet fra reiseoperatørene. Fra neste år blir togreiser integrert i reisebestillingssystemet.
Savner ærlighet fra UiO sin ledelse
Liverød mener at det trengs større transparens i arbeidet med bærekraft, samt en ordentlig fagstab.
– Det jeg oppfatter er at man nå sier at man skal fokusere framover. Men vi må være ærlige på at dette har gjentatt seg. Det har vi sett siden 2010.
– Gjentatte ganger har man skyldt på tunge prosesser. Med en vilje til å få ting til å gå fortere, kan man få til mer. Min anbefaling til UiO er å være krystallklare og si - dette er framtidsplanen, med helt konkrete milepæler slik at studenter og ansatte får en forutsigbarhet i arbeidet, fortsetter han.
Uklart om miljøsjefen erstattes
Liverød, som har mastergrad i industriell teknologi og teknologiledelse ved NTNU, slutter i sin stilling i desember. I januar venter en ny stilling på ham i et konsulentselskap med fokus på bærekraft.
– Dette er det jeg brenner for og ønsker å nå målbare resultater på, avslutter han.
Direktør Benjaminsen vil takke Øystein Liverød for arbeidet han har gjort ved universitetet, men har ingen kommentar på hvorvidt miljøsjefen vil erstattes av noen andre.