Ungdom etterspør kunnskap om mental helse

Deichman Stovner Ung mener det er avgjørende at vi er flinke til å snakke om mental helse nå i høst. 4. november arrangerer de mental helse-workhop.

Et av spørsmålene Carl Aquilizan ønsker å ta opp er "hva er depresjon?". Foto: Herborg Skar

Gjennom hele året arrangerer Deichaman Stovner Ung ulike aktiviteter for ungdom. Onsdag 04. november står mental helse-workshop på programmet.

Carl Aquilizan la merke til at det var mange som kom innom biblioteket og spurte etter bøker knyttet til psykisk helse og livsmestring. Temaet var også ønsket inn til Deichamn Stovner Ung som noe ungdommene ønsket skulle bli tatt opp på et av arrangementene.

– Det var slik Deichamn Stovner Ung, i samarbeid med Stovner Media, bestemte seg for å arrangere kveldens workshop, forklarer Aquilizan

Korona og mental helse

Maria Reff (15) noterer spørsmål til temaet "mental helse". Foto: Herborg Skar.

Carl Aquilizan fra Deichman Stovner Ung mener det er ekstra viktig å snakke med unge om mental helse nå i høst.

– Det viser seg at det er flere som sliter nå under korona, og mange mener at det går for lite ressurser til å gjøre noe med dette, forteller Aquilizan

Andrea Gylder (15) og Maria Reff (15) forteller at flere de kjenner føler seg ensomme når de bare har hjemmeskole og ikke får møtt andre på sin egen alder.  

– Man mister det sosiale livet man hadde tidligere og man kan ende opp med å føle at man ikke ha noen å snakke med, sier Andrea Gylder (15) som er ungdomsskoleelev på Stovner.

De er begge enige om at det ikke er veldig lett å snakke om mental helse, men om de først skal snakke om det så ønsker de å gjøre dette med vennene sine. Ikke med foreldrene.

– Man kan føle at de ikke tar deg seriøst nok og at de skylder på hormoner, pubertet og ungdomstida, sier Andrea Gylder (15)

– Foreldre kan også føle at de har gjort noe galt når du plutselig forteller dem at du har det vondt inni deg, legger Maria Reff (15) til.

Med mental helse-workshop ønskeker Deichman Stovner Ung og Stovner Media å skape en platform hvor unge skal ha noen å snakke mental helse og stille de spørsmålene de har til temaet "mental helse". 

Et vanskelig tema 

Før workshopen har Maria Reff (15), Andrea Gylder (15), Carl Aquilizan og Abirami Logendran et møte. Foto: Herborg Skar

Mange synes det er vanskelig å snakke om mental helse. Andrea Gylder (15)  tror likevel at mange flere hadde hatt godt av å delta på workshopen.

– Mange av guttene i klassen vår synes mental helse er en jentegreie og vil ikke snakke om det, forteller hun.

Det er så langt kun 6 påmeldte til workshopen og alle disse er jenter. Det å spre kunnskapen man tilegner seg blir derfor en vitkig del av læringsutbyttet på arrangementet. I løpet av kvelden skal de sammen lage opplysningplakater på instagram, som er en trendy måte å spre kunnskap på. 

Alle rundt bordet er enige om at hvis en venn, et familiemedlem eller bare noen du kjenner kommer til deg med noe de sliter med psykisk så har man bedre forutsetning for å kunne hjelpe om man selv har litt kunnskap om mental helse.

– Man trenger ikke nødvendigvis å slite med noe selv for tilegne seg kunnskap om mental helse. Det er like viktig uansett, sier Abirami Logendran

Stikkord