Unge har også høy gjeld

I september sendte Luksusfellen på TV3 et program der de møtte 23 år gamle Christoffer som hadde nesten 400.000kr i gjeld. I dag sliter flere unge i 20-30-årene økonomisk på grunn av et høyt forbruk.

Natascha Maria Siegert sammen med frivillig Thea Markeng og Caroline Klævold hjelper unge som sliter med økonomien.

Christoffer fra Luksusfellen ble kjent for den norske befolkningen for å ha mistet kontroll på økonomien på grunn av et høyt forbruk. Eksempelet fra Luksusfellen er et ekstremt eksempel, men tall fra Ung Økonomi viser at Christoffer ikke er den eneste som sliter med økonomien i ung alder. 

Ung økonomi 

Natascha Maria Siegert er teamleder i Ung Økonomi og kan fortelle at Ung Økonomi jobbet med 178 saker i 2019. Dette er saker hvor unge under 25 år har trengt hjelp til å ordne opp i økonomiske problemer, og de fleste sakene handlet om pengekrav. 

Frivillige Thea Markeng og Caroline Klævold hjelper teamleder Natascha Maria Siegert til å bistå unge som sliter med økonomien. Foto: Mia Engenes Bratlie.

Høyt forbruk er en av grunnene til at unge mennesker får økonomiske problemer. Siegert forteller om eksempler der noen for eksempel vil kjøpe en smarttelefon til 15.000kr men som ikke har penger. Da ender de opp med å kjøpe den på kreditt, og så går den kanskje videre til inkasso, og det ender opp med å bli en veldig dyr telefon. 
– Vi har vært borti saker hvor noen plutselig har 500.000kr i gjeld når de er 23 år gammel, sier Siegert. 

Ung Økonomi bistår unge med økonomien i sine lokaler i Skippergata. Foto: Mia Engenes Bratlie.

Mange syntes at det kan være vanskelig å snakke om at det går dårlig med økonomien. Dette har også Ung Økonomi fått inntrykk av. 
– Enkelte kan få angst og depresjon fordi man opplever det som en veldig stor belastning. Vi opplever at en del av den frykten kan forsvinne hvis du møter noen som kan veilede deg, slik at du ikke står helt alene om det, forklarer Siegert. 

Ung Økonomi bistår barn og unge under 25 år med gratis økonomisk rådgivning. Du kan finne kontaktinformasjon her. 

Forstår at noen har økonomiske problemer 

Torbjørn Knutstadengen mener selv at han har et lavt forbruk. Foto: Mia Engenes Bratlie.

Torbjørn Knutstadengen er 24 år og har nettopp flyttet til Oslo for å ta en master på OsloMet. Knutstadengen forteller at han har et lavt forbruk, men at han som student er avhengig av å få litt økonomisk hjelp hjemmefra siden han ikke har en deltidsjobb. 
– Jeg skjønner at unge kan havne i en vanskelig økonomisk situasjon, spesielt nå når mange sliter med å få deltidsjobber. I tillegg er jo husleien i Oslo veldig dyr, sier Knutstadengen. 

Caroline Vangen forstår unge som sliter med høyt forbruk og høy gjeld, og hun håper selv at hun ville søkt hjelp hvis hun hadde hatt økonomiske problemer. Foto: Mia Engenes Bratlie.

Caroline Vangen har nettopp blitt student igjen etter å ha jobbet hundre prosent i et år der hun hadde et høyt forbruk. 
– Jeg fikk dyre vaner da jeg jobbet hundre prosent, så jeg prøver nå å omstille disse vanene. Jeg har to deltidsjobber i tillegg til studiene, forteller Caroline. 

 

 

 

Stikkord