Uventet møte med isbjørn

Tidligere i høst møtte elever ved Svalbard folkehøgskole på isbjørn under ekspedisjon.

– Vi vil bevare den sårbare villmarksnaturen og utsatte kulturminner på Svalbard, sier Torbjørn Røe Isaksen i regjeringens pressemelding.

Elever ved den nevnte folkehøyskolen fikk seg litt av en overraskelse da de var ute på tur for noen uker siden. De møtte på en isbjørn i den tidligere russiske bosetningen Pyramiden på Svalbard. Isbjørnen, som befant seg oppe i fjellsiden, skulle vise seg å ikke være alene.  

Et spennende møte

Elevene hadde vært på tur i fem dager, og det var den siste dagen av ekspedisjonen den uventede hendelsen inntraf.

– Vi fikk informasjon på vei inn til Pyramiden om at det var en isbjørn som lå litt lenger unna. Vi fortsatte og gå samtidig som vi var oppmerksomme og så oss godt rundt, sier elev Amanda Bergh. 

Hun uttrykker at møtet var en spennende opplevelse, og at de fleste synes det var gøy å se isbjørn.

– Når vi kom frem til Pyramiden så vi bjørnen i fjellsiden, men den var såpass langt unna at vi gikk videre. Når vi hadde kommet frem til hotellet hadde isbjørnen kommet nærmere, og vi kunne se den rundt 280 meter unna, forteller Bergh. 

Isbjørnen var ikke alene. Foto: Amanda Bergh

Fokus på sikkerhet

På folkehøyskolen sin hjemmeside står det at de som går ekspedisjonslinjen vil gå i de mange polarekspedisjonenes fotspor. De understreker at det er stort fokus på sikkerhet, og at elevene vil lære å mestre den mektige svalbardnaturen på en sikker og forsvarlig måte, noe Bergh er enig i.

– Noen av oss synes nok det var litt skummelt, men vi har fått god opplæring og hatt mye teori om isbjørn og hva vi eventuelt skal gjøre hvis vi møter på isbjørn, så vi taklet situasjonen på en god og trygg måte. Det var også spennende å se isbjørn på en nær, men trygg avstand, forteller hun. 

Tidligere angrep

Like før Bergh og de andre elevene dro til Svalbard for å begynne året på folkehøyskole i begynnelsen av september, var det en nederlandsk mann som ble angrepet og drept av isbjørn utenfor Longyearbyen. Denne hendelsen kan ha skapt litt ekstra uro og bekymring blant både elever og innbyggere på Svalbard.

Longyearbyen. Foto: Amanda Bergh

– Når vi fikk vite om ulykken noen dager før vi kom opp var det en vekker på hvor farlig isbjørn er og hvor mye man må ta de på alvor. Noen av oss var nok litt mer bekymret ja, forteller Bergh. 

Journalen har vært i kontakt med Sysselmannen på Svalbard som forteller at det er vanskelig å vite hvordan ulykken har påvirket innbyggerne, da opplevelsen vil være subjektiv. Likevel tror rådgiver i naturforvaltning, Ingvild Øyjordet, at folk blir litt mer bekymret etter slike hendelser.

– Vi vil anta at hendelsen i august minner folk som held til i Longyearbyen og andre busetnader på Svalbard viktigheita av å vera bevisst på kvar vi bur og den potensielle isbjørnfaren det medfører, skriver Øyjordet på e-post.  

 

 

Stikkord