Halloween med smittevern: Klubb blir til kino
Halloween 2020 blir annerledes for mange. Der fester og feiringer ikke lenger er tillatt, må man ty til andre former for sammenkomst. Dette har Ingensteds på Grünerløkka gitt seg i gang med og arrangerer i år for førstegangs visning av filmen "The Rocky Horror Picture Show".
The Rocky Horror Picture Show, kort kjent som «RHPS» eller bare «Rocky Horror», har en lang tradisjon med offentlige visninger. Filmen er basert på en britisk musikal fra 1973, men til tross for musikalens daværende popularitet gjorde filmen det dårlig når den først kom ut i 1975. Senere tilegnet den seg likevel en egen kult-status, med midnattsvisninger hvor publikum deltar i takt med filmens handling, med bl.a. rekvisitter og danser. Dette ønsker Sophie Barth ved Ingensteds å føre videre.
– Jeg er faktisk relativt ny til dette, sier Barth som er booking-ansvarlig ved utestedet.
– Jeg arrangerte en visning i fjor ved UiOs universitetsbibliotek og da ble jeg veldig begeistret for filmen. Jeg håper at dette kan bli et fast opplegg.
Koronakonsekvens
Det var på mange måter de strenge smittevernreglene rundt årets Halloween som fikk kultklassikeren opp på lerretet. Ingensteds pleier til vanlig å ha klubb, men da dette i år ikke var mulig måtte de finne på noe annet. Barth forteller at de ville ha noe gøy som fungerte selv med de strenge reglene.
– Rocky Horror er både interaktivt og stillesittende. Man har jo manus og rekvisitter som fungerer fint for å holde seg ved plassen sin.
Noen rekvisitter ble deltakerne likevel bedt å legge igjen hjemme, slik som konfetti og vannpistoler.
– Det blir rett og slett litt mye. Konfetti er både brannfarlig og rotete, og vi kan ikke gå rundt og tørke opp etter alles vannpistoler. Men gummihanskene anbefaler vi veldig å ta med, de er jo smittevernsvennlige, sier hun og ler.
Selve lokalet er satt opp i grupperinger, hvor man får sitte med folk man kjenner med en meter mellom hverandre. Ingensteds kan vanligvis romme 70 stykker, men i kveld har de satt opp 60 sitteplasser for å overholde smittevernregler.
En gledesfylt opplevelse
Ikke alle er like ferske til konseptet som Barth. Emilie Sandell er 26 år og jobber som landbrukskonsulent, og dette er fjerde året på rad hun ser filmen.
– Det er jo en tradisjon, sier Sandell.
– Vanligvis ser vi den i en kinosal på Klingenberg hvor de serverer alkohol. Det er en stemningsgaranti.
– Hvorfor kommer du hit?
– Det er en gledesfylt opplevelse og en feiring av skeiv kultur. Den er eksentrisk og androgyn fra en tid hvor det sikkert ikke var like akseptert.
Når spørsmålet kommer om hun foretrekker filmen eller stemningen rundt filmen sier hun at det ikke går an å velge.
– Den ene går ikke uten den andre.
Annerledes visning
Sandell er glad for at filmen blir vist under korona, men skjønner at det ikke blir det samme. Hun har selv ikke med noen rekvisitter, men har til gjengjeld kledd seg i en passende "drag"-esque kjole.
– Det er veldig mange rekvisitter og jeg er ganske lat, ler hun.
– Jeg pleier å ta med partyhatter og ris, men ikke i år. Jeg drar ikke med de jeg vanligvis drar med, så det blir ikke helt det samme.
– Kommer du fortsatt til å danse, selv om du gjør det alene?
– Jeg kommer til å danse. Man er aldri alene i den salen.