Hjemmekontoret kan tære på helsa
Mye hjemmekontor og stillesitting kan ha konsekvenser for fysisk og psykisk helse.
– Vi lytter ikke til kroppen før det er for sent, sier ergoterapispesialist i arbeidshelse Sidsel Nerheim.
De siste ukene har det vært et påbud i Oslo kommune om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig. Dette medfører mye hjemmekontor og stillesitting for byens arbeidstakere.
Vi er ikke skapt for å sitte stille
Sidsel Nerheim er ergoterapeut i den godkjente bedriftshelsetjenesten Salutis, som jobber med alle felt innenfor arbeidshelse. Hun er tydelig på at bevegelse og pauser fra hjemmekontoret er veldig viktig for helsa vår.
– Det er kjempeviktig å bevege seg i en periode med mye stillesitting og hjemmekontor. Vi får jo ikke lenger den daglige mosjonen til og fra jobb eller på arbeidsplassen, nå er det gjerne begrenset til stua eller kontoret hjemme, sier hun.
Nerheim forteller at menneskekroppen ikke er skapt for å sitte så mye i ro. Derfor kan for mye stillesitting på hjemmekontoret ha alvorlige konsekvenser for kroppen som overvekt og muskel- og skjelettplager. Hun mener også at de fleste av oss ikke er gode nok til å kjenne etter på kroppen om man har sittet for mye i ro.
Martin Jutkvam, journalist i Nordstrands Blad, synes selv at han blir sittende mer stille på hjemmekontoret sammenlignet med på arbeidsplassen. Dette merker han også på kroppen.
– Jeg kan merke at jeg blir mer sliten i rygg og skuldre, fordi jeg sitter litt mer anstrengt. Men jeg er god til å holde meg i aktivitet utenom jobb, så jeg prøver å få løsnet opp og trent da. Men man merker det jo, det er noe helt annet å sitte hjemme, sier han.
For dårlig arbeidsutstyr hjemme
Nerheim tror at det største problemet med hjemmekontor er at fåtallet har tilrettelagte arbeidsplasser hjemme. Det er dette som kan medføre at ansatte med hjemmekontor får muskel- og skjelettplager.
– Mange sitter altfor nært laptop-skjermen med bøyd nakke og uten løst tastatur. De sitter på statiske stoler i stedet for dynamiske kontorstoler, og bruker gjerne kjøkkenbenken eller spisebordet, sier hun.
På hjemmekontoret jobber Jutkvam på sin bærbare PC, noe han merker at ikke er helt optimalt.
– Jeg har brukt spisebordet og har sittet på en kjøkkenstol. På kontoret har jeg jo en godt tilpasset pult og en god kontorstol, det har jeg ikke hatt hjemme. Det har vært mange rare sittestillinger, sier han.
Ikke bare skadelig for den fysiske helsen
Å sitte mye alene på hjemmekontor kan også være negativt for den psykiske helsen.
– Man kan bli deprimert av å ikke få den vanlige kontakten med andre, sier Nerheim.
Arbeidshverdagen til Jutkvam er ganske annerledes nå sammenlignet med hvordan det normalt er, og han merker at han savner å møte kolleger fysisk.
– Det at man blir revet bort fra fellesskapet på kontoret og må drøfte saker over en chat kan være ganske vanskelig. Jeg forstår godt at enkelte kan kjenne på at det er tøft å ha hjemmekontor, sier han.
Sidsel Nerheim forklarer videre at psykiske belastninger kan forplante seg i kroppen som fysiske plager.
– Hvis man ikke tar hensyn til de psykiske problemstillingene så kan man rett og slett få store plager i kroppen. Jeg har vært borti folk som for eksempel har vært sykemeldt på grunn av vond rygg eller hodepine, mens jeg har tenkt at årsaken ligger i alle de psykiske problemene, sier hun.
Nerheim vil imidlertid påpeke at noen elsker å ha hjemmekontor og trives godt med å ikke være på kontoret.
Ta pauser
Det viktigste rådet Nerheim kan gi er å ta seg en tur ut imens det er dagslys ute.
– Dagslyset er med på å påvirke helsa vår ganske mye, blant annet påvirker det søvn og livskvalitet. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet sier at en halv time rask gange per dag er et minimum. Resten er et pluss. Det er også viktig å ta hyppige pauser og gjerne gjøre noen øvelser, ifølge henne.
Igjen understreker hun hvor viktig det er med godt arbeidsutstyr på hjemmekontoret.
– Man kan også snakke med arbeidsgiver om å få hentet arbeidsutstyret sitt hjem, enten det er kontorstolen, løst tastatur eller en skjerm, avslutter hun.