Journalist-konferanse arrangeres digitalt
Den Internasjonale Konferansen for Journalisters Sikkerhet er vanligvis fysisk, men i år blir den arrangert digitalt på grunn av smittevernshensyn. Dette bringer fram både nye utfordringer og kreative løsninger.
Den årlige konferansen arrangeres av forskergruppen Medier, Krig og Konflikt (MEKK), som holder til på OsloMet. Temaet i år er «risiko, motstandsdyktighet, og motstand», og både forskere og journalister er invitert til å delta.
Journalist og MEKK-medlem Ingrid Fadnes er medlem av arrangementskomiteen. Hun sier gruppen har jobbet hardt med å gjøre den digitale konferansen like spennende som en fysisk.
– Vi har snudd helt om, og gjort om på budsjettet vårt. Nå har deltakere fra alle deler av verden fått midler til å produsere korte dokumentarer og visuelle presentasjoner, sier Fadnes.
Støtten fikk de fra UNESCO Fritt Ord. Fadnes forteller videre at dette ble gjort for å unngå en konferanse med bare Zoom-presentasjoner.
– Vi ville unngå flate zoom-konferanser, hvor folk bare prater og prater, sier Fadnes.
Fadnes forteller at hun håper bruken av kortfilmer og visuelt materiale vil gjøre innholdet mer åpent og tilgjengelig.
Ingen lyspunkter
Mahmud Farjami savner det fysiske. Han er en iransk journalist og gjesteforsker hos OsloMet, og han forteller Journalen at han ikke ser noen lyspunkter ved en digital konferanse.
– Vanligvis hadde dette rommet vært fylt av deltakere fra hele verden, vi kunne hilst og snakket sammen ansikt til ansikt, sier Farjami.
Han påpeker at det ikke bare er forelesningene som er viktige, men også den fysiske sosialiseringen som skjer etterpå.
– Man har bare en 50 minutters presentasjon, men etter det bruker man kanskje 5 timer på kafé og diskuterer, sier Farjami.
Farjami skal ha en presentasjon på konferansen, men han mener det føles rart å snakke til et webkamera. Allikevel er han veldig imponert over arbeidet til Fadnes og de andre arrangørene.
– Dette er jo et nytt format. Det er tøft arbeid å gjøre noe så drastisk annerledes, og det respekterer jeg, sier Farjami.
«Paper sessions»
Fadnes er helt enig at en fysisk konferanse hadde vært mye bedre. Hun savner også muligheten til å sosialisere og bygge nettverk, noe hun mener er et av de viktigste aspektene ved konferansen. Konferansen har derfor åpnet for mer intime diskusjoner over Zoom, som krever påmelding. Disse kalles «paper sessions», og starter når alle presentasjonene for dagen er ferdige.
– Da kan forskere og journalister ha en mer personlig dialog, og diskutere temaer fritt, sier Fadnes.
Konferansen varer fra andre til fjerde november, og er tilgjengelig for å strømmes via OsloMet sin YouTube-kanal.