Ruter beklager for svært kalde busser
Passasjerer fortviler over svært lave temperaturer i flere av bussene i Oslo. Ruter erkjenner problemet, og beklager for kulden.
Flere busser i Oslo har i høst hatt kaldere temperatur inne enn ute. Linje 100, 110, 570 og 575 er noen av rutene som sliter med kalde temperaturer i bussene. Det har til tider vært så kaldt inneklima at passasjerer velger å vente 30 minutter på neste buss.
Under fire grader
Henriette Thai reiser til og fra Nesodden med buss og opplever ofte at bussen er kaldere inne en ute. Bussturen varer som regel i 20 minutter, men oppleves ofte som to timer, forteller Thai.
– Det er såpass kaldt at det nesten går i minus. Sist var det vel fire grader da jeg dro fra Nesodden, også var det kaldere inne i bussen. Jeg har jo sett barn og eldre som har blå lepper når dem går av bussen. Det skal ikke være sånn, sier Thai.
Thai har selv en sykdom som gjør at kulden blir smertefull for kroppen, og vil påpeke at kulden i bussen ikke er den samme som vinterkulden ute.
– Det skal mye til før jeg merker at det gjør vondt for kroppen. Kulden på bussen er ille, det er kald aircondition som er det ulidelige. Det er verre enn kulden ute på vinteren, forteller Thai.
Thai forteller også at det hender det er så kaldt i bussen at hun heller velger å vente 30 minutter på neste buss. På Ruter sin Facebook-side skriver hun at hun syns det er uforsvarlig med så kalde busser.
"I dag, på bussen fra Fjellstrand kl.06:03 var det en eldre damen som satt og hutret og frøs og var helt blå på leppene", skriver hun.
Thai jobber som sykepleier på Radiumhospitalet, og skjønner når folk har det vondt. Hun har sett mange på bussen som sliter med kulden.
– Som sykepleier skanner man jo ansiktet til folk hvor enn man går. Man skjønner ofte utrykket på ansiktet deres selv om det ikke blir uttrykt med ord. Man ser det jo veldig godt når pasienter har det vondt eller fryser, forteller Thai.
Ruter beklager
Sofie Bruun er kommunikasjonsansvarlig i Ruter og forteller at passasjerene har krav til komfortabel innetemperatur i bussene.
– Linjene det er snakk om trafikkeres av noen veldig nye busser. De sliter med det problemet på høsten, fordi det må gjøres en programmeringsjobb på klimaanlegget, forteller Bruun.
Bruun har også forståelse for at bussturene kan være ubehagelige, og beklager problemet.
– Det vil bli bedre. Vi er klare over problemet, og vi beklager det veldig. Akkurat i disse overgangsfasene, når vi må justere klimaanlegget, så får vi noen utfordringer. Da blir det en stund hvor det kan være veldig kalde busser, forteller Bruun.
Ruter visste om problemet.
Mina Bai er blogger for Nettavisen og skrev om kalde busser i november 2019. Bai opplever til tross for artikkelen på nettavisen, at linje 100 og 110 fortsatt kjører med veldig kalde busser. I likhet med Henriette Thai har Bai også måttet gå av bussen på grunn av kulden.
"I rushtida husker jeg at det var flere bak i bussen som reagerte på hvor kaldt det var, og måtte flytte litt lenger frem siden vi var stuck i trafikken", skriver Bai i en e-post.
Henriette Thai har sendt inn klager til Ruter men fortviler over responsen hun har fått.
– Jeg har prøvd å sende inn klage men jeg får bare de samme svarene, at det ikke er noe de kan gjøre. At det skal være sånn etter reglene. Det skal være 18 grader på vinteren og 22 grader på sommeren, sier Thai.
Sofie Bruun fra Ruter skjønner fortvilelsen over situasjonen.
– Vi har prøvd å forklare det litt nærmere her. Hvis hun ikke syns vi forklarer godt nok, så er vi lei oss for det, sier hun.
Hun forteller at de ikke har fått inn så mange klager på kulden enda.
– Foreløpig har det ikke vært så mange klager. Men vi er forberedt på flere før det blir i orden. Vi forstår jo at det kan være ubehagelig å sitte i en buss som ikke er temperert som den skal, sier Bruun.