Trygt til tross for knivstikking
Tirsdag forrige uke ble det meldt om knivstikking på Årvoll Senter. – En trygg bydel, sier leder for bydelsutvalget.
STRAIGHT OUTTA GRORUDDALEN: Fuglesang har bodd i bydel Bjerke i Groruddalen hele sitt liv. Foto: Ingrid Elida Karo Johansen
– Når en slik skremmende hendelse skjer, vil selvfølgelig nærmiljøet bli påvirka av det. Men Bjerke er definitivt en trygg bydel å bo i, sier Lars Erik Fuglesang, leder for Bjerke bydelsutvalg.
Han forteller videre at han har full tillit til politiets arbeid, både mot ungdomskriminalitet og annen kriminell aktivitet.
– Min oppfatning at de har full oversikt og full kontroll. Når noen ting skjer er de veldig raskt på stedet.
10 til 15 ungdomskriminelle
Lederen forteller at de ikke har oversikt over kriminaliteten gjort av voksne, ettersom det er politiet som skal håndtere disse sakene. Likevel har de god oversikt over ungdomskriminaliteten i bydelen, forteller han. Dette kan gi en pekepinn på den generelle kriminaliteten i bydelen.
– Vi har 10 til 15 stykker såkalte «uggere», unge gjengangere, som er alt fra 10 til 17 år.
Bjerke bydel samarbeider med de andre bydelene i Groruddalen for å forebygge ungdomskriminalitet gjennom et Salto-team. Når en ungdomskriminell blir oppdaget, blir både politiet, barnevernet og andre innen barne- og ungdomsstjenesten kontaktet.
– Da jobbes det hardt med å «fange» disse inn igjen i samfunnet og ut fra kriminaliteten.
Fuglesang forteller at disse unge gjengangerne riktignok ikke er fra Bjerke, men at handlingene er blitt utført der.
Vanskelig å spore ruskriminalitet
– Er kriminalitet knyttet til narkotika noe dere ser mye av i bydelen?
– Ja, vi ser både kjøp, salg, bruk og besittelse av narkotika i Bjerke. Men bydelen skiller seg ikke noe ut fra resten av byen, sier Fuglesang.
Det er ikke som i gamledager da du kunne ringe på hos han i «femmern» og få det du ville ha i kjellern.
Lars Erik Fuglesang, leder i Bjerke bydelsutvalg.
Han forteller at politiet har oversikt over at dette skjer, men at det er vanskeligere å spore personene som står bak.
– Det er ikke som i gamledager da du kunne ringe på hos han i «femmern» og få det du ville ha i kjellern, sier han og ler.
Han forklarer at mye kjøp og salg av narkotika i dag foregår på t-bane-linja.
– Du ringer et nummer, sier hva du skal ha og møter opp på et visst t-banestopp. Personen som selger hopper av en t-bane, og går på neste linje når salget er ferdig. Dette gjør det nesten umulig «å ta noen på fersken».
– Ganske intelligent, rett og slett, legger han til.
– Lavest kriminalitet i Groruddalen
Lars Erik Fuglesang har sittet i bydelsutvalget i to perioder tidligere. Etter spørsmål om han har merket en økning i kriminaliteten de siste årene, svarer han at det antakeligvis har endret seg noe.
– Kriminaliteten har nok gått litt opp, men bydel Bjerke er fortsatt den bydelen med lavest kriminalitet i Groruddalen, forteller han.
Lederen i bydelsutvalget har på nåværende tidspunkt ikke kunnet fremvise statistikk eller rapporter som bekrefter faktaene han har kommet med i dette intervjuet.
– Knivstikkingen vekte vonde minner
Anja Celine Pedersen har bodd på Årvoll så lenge hun har levd, og forteller at knivstikkingen på senteret rystet henne.
– Jeg fikk sjokk da jeg leste om knivstikkingen. Man tenker jo på Årvoll og Tonsenhagen som et veldig rolig, familievennlig strøk, sier hun.
Både i 2002 og 2003 var hun nær to lignende hendelser. Førstnevnte år ble naboen hennes drept i en bridgelag-krangel, og i 2003 var hun tilstede i etterkant av drapet på åpen gate ved Tonsenhagen Torg. På vei hjem fra skolen så hun den døde personen.
– Drapene i 2002 og 2003 preget meg veldig, så dette vekte opp gamle følelser, forteller hun.
Pedersen daglighandler på Årvoll senter hver dag. Når Journalen nevner tidspunktet på knivstikkingen, blir hun sjokkert.
– Det er akkurat da jeg pleier å handle, så det er kun flaks at jeg tilfeldigvis ikke var på butikken den dagen. Jeg er nå høygravid, så det kunne fått ganske store konsekvenser om jeg ble utsatt for det sjokket og plutselig var midt oppe i noe sånt, sier hun.
Det betrygger imidlertid Pedersen at bakgrunnen for hendelsen startet inne på en pub.
– Hadde dette skjedd på åpen gate hadde saken kanskje vært annerledes, men jeg føler ikke at denne hendelsen har påvirka trygghetsfølelsen min på Årvoll, avslutter hun.