- Vi vil hjem til Karabakh
Søndag samlet norsk-aserbajdsjanere seg foran Stortinget og ba norske myndigheter ta initiativ for fred og forsoning mellom Armenia og Aserbajdsjan.
Organisasjonen CAN Norway arrangerte en fredelig markering for å be norske myndigheter om å ta initiativ til fred og forsoning, samt gjøre den norske befolkningen kjent med Karabakh-konflikten.
Den 27. september 2020 brøt krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan ut igjen, og væpnet konflikt er nå en realitet. Hverdagen til de som bor nær grensen er tøff og fylt med frykt, og som et resultat av artilleribruk, har krigen krevd flere uskyldige liv på begge sider. Hvorav begge parter skylder på hverandre.
I solidaritet
Shervin Najafpour er styreformann i organisasjonen CAN Norway, en organisasjon som ønsker å bygge bro mellom Norge og Aserbajdsjan.
Nå bruker hun engasjementet sitt for å sette fokus på den kompliserte konflikten i de tidligere sovjetrepublikkene.
– Vi vil hjem til Karabakh, roper Shervin Najafpour.
Markeringen ønsket hun å arrangere for å vise solidaritet, og fordømme terrorisme.
– Det som skjer i Karabakh og utenfor konfliktområdet gjør meg bekymret, det ville jeg vise at vi står imot. Samt tiltrekke oppmerksomheten til mediene, forteller Najafpour.
Regnbyger og flagg
På tross av regnbyger har flere stilt opp. Barn, voksne og ungdommer står om hverandre med med flagg og plakater. Iført masker, står de med god avstand til hverandre, og lytter konsentrert. Najafpour gir ordet videre til Arina Aamir Sheikh, aktivist og ungdomspolitiker.
Hun forteller om sitt engasjement for barn og unge og spesielt de yngre som blir preget av konflikten.
Blant appellantene var Shervin Najafpour, Neha Ikram, Arina Sheikh, Hatice Luk, Sercan Leylek og Isa Sadiqov. I tillegg stilte den tyrkiske ambasadøren opp på demonstrasjonen, noe Shervin Najafpour syntes var ekstra stas.
– Det er sjelden diplomater stiller opp på slike markeringer. Det er jo veldig rørende syntes jeg, forteller Najafpour.
– Brukte ytringsfriheten
Fra demonstrajonen håper Najafpour at deltakerne føler at de har vært med å bidra og vise støtte.
– Jeg håper de føler at de har brukt ytringsfriheten sin, og vært med å vise at de bryr seg. Alt i alt handler det om solidaritet, sier Najafpour.
Arrangøren forteller avsluttende at de ikke ønsker et negativt fokus, men en løsning for de siville livene som går tapt.
– Karabakh er et offer av etnisk rensing av aserbajdsjanere, mitt ønske er at de som er preget får vende hjem igjen. Vårt ønske er fred og forsining, sier Najafpour.