Oslo kommune kan være mål for dataangrep
Østre Toten kommune ble nylig rammet av et omfattende dataangrep. Hvor godt forberedt er Oslo kommune på et lignende angrep?
Natt til lørdag 9. januar ble Østre Toten kommune i Innlandet rammet av et dataangrep. Hackerne krever et ukjent beløp løsepenger for å gjenopprette kommunens tilgang til datasystemene, som blant annet lagrer sensitive personopplysninger. Dette skriver Oppland Arbeiderblad.
Kjent metode
Nelson Cheuque er sikkerhetsansvarlig i utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune. Han er kjent med dataangrepet i Østre Toten kommune, og sier til Journalen at det ikke har vært nødvendig å sette inn ekstra sikkerhetstiltak i Oslo kommune som følge av dette, men at de har forholdt seg til råd fra nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
– Vi kjenner til skadevarefamilien som ble benyttet i Østre Toten. Det er de indikatorene vi har sett etter, og om det har vært aktivitet i den felles IKT-plattformen som kan matche denne skadevaren, sier Cheuque.
Mens Østre Toten kommune har omkring 1300 ansatte, har Oslo kommune 50 000. Cheuque mener Oslo kommune sin størrelse kan gi et sterkere forsvar mot hackere, men også en høyere risiko for dataangrep.
– Vi har flere ressurser, men samtidig så er angrepsflaten mot oss større. Vi er et større mål, og vi opplever mindre dataangrep kontinuerlig, sier han.
Cheuque sier at Oslo kommune er bevisst på sitt ansvar for å sikre sensitiv informasjon.
– Kommunen skal følge innbyggerne fra vugge til grav, og lagrer veldig mye informasjon. Derfor jobbes det veldig mye med å sikre den, sier han.