Håper på festivalsommer
Fjorårets festivaler ble avlyst som følge av koronapandemien. Med påbegynt vaksinering, håper arrangører og publikum på en mer normal sommer enn i fjor.
På mandag holdt regjeringen pressekonferanse om de nye nasjonale koronarestriksjonene. På spørsmål om sommerferien svarte statsminister Erna Solberg at man ikke burde bestille reiser uten avbestillingsforsikring. Det er fremdeles mye usikkerheter rundt reising og arrangementer i sommermånedene, og myndighetene har ennå ikke gått ut med offentlige retningslinjer.
Planleggingen er i gang
– Vi håper og tror at det skal være mulig å samle et stort publikum til arrangementer igjen i 2021, sier PR-sjef i Øyafestivalen Jonas Pangerød.
Han er blant flere festivalarrangører som nå jobber med planlegging mot sommeren. De har i likhet med andre norske sommerfestivaler satt en dato, begynt med booking og solgt unna flere billetter.
Likevel er det ikke sikkert festivaldeltakere vil få en helt ordinær opplevelse allerede i år. Selv om Pangerød er optimistisk når det gjelder gjennomføringen av fysisk festival i 2021, kan han ikke utelukke at restriksjoner kan komme til å påvirke også årets festival.
– Vi tror kanskje det er noen smitteverntiltak som fremdeles vil være gjeldende til våren, sommeren og til og med høsten. De skal vi selvsagt få inn i planene våre, og følge, sier han og legger til:
– Digital festival er ikke det samme.
Et savn for mange
– Man kan slippe seg helt løs, sier Anine Vårdal.
Anine Vårdal (21) og Josefine Rud Dale (21) er begge glad i festivaler, og mener det er trist om årets også blir avlyst. Kollektivet i den sosialt nedstengte hovedstaden står i sterk kontrast til festivalene de mimrer tilbake til.
– Noe av det jeg liker best er at det er en skikkelig kollektivfølelse på festival, sier Dale.
Det er ikke bare ivrig publikum som Vårdal og Dale som går glipp av årets begivenhet når festivalene avlyses. Vårdal studerer en bachelor i populærmusikk, og mener festivalene er en viktig arena for unge og mindre kjente musikeres etablering i bransjen.
– Det er kjipt hvis det ikke blir festivaler, for det er den ultimate plassen å spille for mindre band som kanskje ikke kunne solgt ut på egenhånd, sier Vårdal.
Pangerød bekrefter at festivaler kan være en god arena å vokse på for mindre artister, og synes selv dette er noe av det mest givende å være vitne til som festivalarrangør.
– Noe av det morsomste å jobbe med er å følge de nye navnene. De som spiller på en av de minste scenene første året, og som i mellomtiden kanskje gir ut plate, og et par år etter er de klare for en mye større scene. Det å se at artister tar steg i løpet av Øya-historien sin, det er noe av det morsomste, sier han.