Lavsalgsperiode for vinmonopolet

Fjorårets tall viste en skyhøy økning i alkoholsalget. Starten av 2021 har derimot vist en lavere vekst enn i fjor.

Dørene inn til Vinmonopolet
Vinmonopolet har så langt i januar hatt en lavsalgsperiode.

4. januar kom det igjen nye innstramminger fra regjeringen. Frem til 19. januar er det blant annet besøksforbud, skjenkestopp og stengt på treningssentre og for fritidsaktiviteter.

 

Tallene synker 

Salgsveksten fortsetter på nyåret, men er lavere enn i høst.

– Vi selger lite i januar og februar, vi er i en lavsalgsperiode også i år, sier Vinmonopolets kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

I uke én var veksten på 13 prosent, sammenlignet med en vekst på 40 prosent i fjor.

– Men det er for tidlig å tyde noe mønster, påpeker Nordahl.

Det er altså ingen grunn til å tro at de strenge tiltakene og skjenkestoppen har gitt noen økning i salget.

– Folk oppfordres til å ikke møtes, ikke ha fester. De fleste lever nå et tilbaketrukkent liv, sier han. 

Menge tall kan tyde på en nedgang i alkoholkonsumet så langt i 2021. Det er foreløpig ingen tall som indikerer stigning, meddeler han.

 

Lite folk

Det er kun en time til stengetid på Vinmonopolet i Asker. Det er lørdag ettermiddag. På travle dager står det kunder i lang kø utenfor vinmonopolet. Køen blir ekstra lang når man må holde avstand. På slike dager er det satt opp ett svart gjerde for å hold køen på plass. Ved inngangen står det en vekter som gir alle antibac.

Likevel er det ikke fullt idag, til tross for at det er lørdag ettermiddag. Det er ingen svarte gjerder, de få kundene som skal inn i butikken kan gå rett forbi de gule teipene på gulvet. Ved inngangen er det ikke nødvendig med vekter, kundene tar selv antibac. Den står på et stativ som automatisk sprayer en fuktig spray i hånda som plasseres under. Det får inngangen til å lukte desinfiseringsspray. 

Ved inngangen til Vinmonopolet henger det en rekke påminnelser om smittevern som kundene skal følge inne i butikken. Foto: Hina Haagensen

Ved entring går man forbi flere ulike skilt med smittetiltak der det står «maks 20 kunder i butikken», «husk å holde minst en meters avstand», «husk å bruke munnbind» og «husk å desinfisere hendene før du går inn». Alle kundene går med munnbind. Å holde avstand er ikke vanskelig i dag. 

Det er nesten tom for folk inne på Vinmonopolet. Januar og februar er en lavsalgsperiode, også i 2021. Foto: Hina Haagensen

Det er nesten tomt mellom de lange rekkene rødvin inne i butikken.

– Hei! Kan jeg hjelpe seg? Spør en blid ansatt til en av kundene som passerer.

Tre ansatte står og snakker mens de venter på å kunne hjelpe noen kunder.

Køen på Vinmonopolet er liten på lørdag ettermiddag. Foto: Hina Haagensen

Noen få flasker klirrer ved siden av kassa. Den ansatte bak glasset har på en ansiktsskjerm i plast. I den stille butikken kan man høre rullebåndet gåm og det har nå utviklet seg en liten kø på et par stykker ved kassa. Mellom dem er det teipet gule markeringen med svarte striper og påminnelsen «hold avstand».

– Det er fullt mulig at vi har en ytterligere nedgang i det totale alkoholkonsumet på grunn av at det sosiale er skrudd ned på til minimum, sier Nordahl. 

 

Fjorårets vekst

I fjor førte stengt grensehandel og redusert sjenking til en enorm vekst i alkoholsalget. Økningen var på hele 40 prosent fra 2019. Kommunikasjonssjef Jens Nordahl snakker om veksten som historisk.

Vinmonopolets salgsøkning startet i midten av mars i fjor. Den er forventet å vedvare så lenge myndighetenes koronarestriksjoner innebærer tilnærmet full stopp i grensehandel, taxfree og redusert skjenking, skriver Vinmonopolet i rapporten for salgstallet i 2020.

Statistisk Sentral Byrå (SSB) meddeler at 3. kvartal 2020 lå 29,3 prosent over 3. kvartal 2019. den største økningen var i omsetningen av vin, brennevin og rusbrus. Av disse hadde rusbrus høyeste økning på 40 prosent.

Noen kommuner har også hatt en stor vekst grunnet hytteeiere som har tilbrakt mer tid på hytta. Dette merket blant annet Vinmonopolet på Orkanger til.

 

Mer hjemmekos

Angelika Lunde var en av kundene på Vinmonopolet. Hun sier drikkevanene har endret seg etter korona kom.

– Det blir mer hjemmekos, jeg trives i eget selskap med film og litt vin, smiler Lunde.

Hun sier selv hun aldri har vært et utemenneske, men er likevel glad i et glass vin eller whisky.

Hvilken dag hun handler på er ganske tilfeldig, men det blir fort fredager eller lørdager.

– Det er ikke så mange mennesker på butikken på lørdager nå, så det har gått veldig fint.

Angelika Lunde sier det har blitt mer hjemmekos siden koronapandemien i 2020. Foto: Hina Haagensen.

Grensekommunen Kongsvinger, som ligger i Innlandet, hadde en enorm vekst i polsalget på hele 161 prosent i fjor. Dette er et mønster som har vist seg i flere grensekommuner. Forklaringen på den enorme veksten skyldes at innbyggerne har pleid å dra over svenskegrensa for å handle blant annet alkohol.

At grensehandelen er stengt har ikke plaget Lunde som handler i Asker.

– Jeg har ikke pleid å handle i Sverige, men har hørt folk reagere på det.

Stikkord