Må ta av munnbindet

Helsedirektoratet melder om at man skal unngå å berøre munnbindet når man har det på. Likevel ber Vinmonopolet kundene sine om å ta det av for å identifisere seg.

Vinmonopolet vil at kunder under 25 år skal vise legitimasjon og ta av munnbindet.
Vinmonopolet vil at kunder under 25 år skal vise legitimasjon og ta av munnbindet.

Munnbind anbefales som en del av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning i situasjoner med høyt smittepress. Men de ikke kan erstatte andre tiltak som avstand, skriver Helsedirektoratet

Viktig samfunnsoppdrag

Direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet Halvor Bing Lorentzen sier at Vinmonopolet er opptatt av godt smittevern og at de har innført flere tiltak i butikkene sine. Men at de likevel har et viktig samfunnsoppdrag å overholde ved å hindre salg av alkohol til mindreårige, og at de også under korona er opptatt av å opprettholde dette. 

Dette følger de opp ved å be kundene sine ta av seg munnbindet, slik at de kan avgjøre om personen bak munnbindet er samme person som legitimasjonen viser. Lorentzen sier dette bare blir gjort i tvilstilfeller. 

– Og det finnes måter å gjøre dette på som er effektive, som ved å ta på strikken bak øret og løfte forsiktig på munnbindet og sette det på plass igjen etterpå, sier Lorentzen. 

Å stå rygg mot rygg, eller etter hverandre, som i kø, gir mindre risiko for smitte, skriver FHI. Foto: Ørjan Nilsen

Forurenset munnbind

I kommuner med økt smitterisiko, har regjeringen bedt at kommunene vurdere påbud om bruk av munnbind på steder der det kan oppstå trengsel, som i butikker og kjøpesenter, skriver FHI.

Innsiden av munnbindet kan bli forurenset under bruk, dersom man er smittet. Utsiden blir forurenset med smittestoffer fra andre.

Man skal derfor unngå å ta på delen av munnbindet som filtrerer luften med skitne hender. FHI forklarer at hender både før og etter man tar på munnbindet skal vaskes eller desinfiseres.