Tur og koronatiltak går hånd i hånd
Med enda en knallhelg i vente, tok Journalen fredag turen til Sognsvann for å sjekke trafikken i marka.
Fredag den 15. januar på linje 5 Sognsvann, er det god plass inne på sporvognen. Klokken har såvidt passert tolv og det er uproblematisk å holde seg spredt. Passasjerene følger Ruters retningslinjer med avstand og munnbind.
De aller fleste er godt kledd og noen har tatt med seg langrennskiene. Etter å ha passert Majorstuen er de fleste som bestiger vognsettet skigåere. Oppfordringene, om å ta kollektiv utenfor de mest travle tidene, virker å følges. Det er foreløpig rolig på banen. Det er spådd sol gjennom dagen og det er stille før stormen.
Tur i solskinnsværet
Bjørg Ofstad og Tone Abelstrup tok turen ut til Sognsvann for å nyte solskinnsværet.
– Jeg har gått tur her siden studietiden og det begynner å bli en stund siden, humrer Bjørg.
Tone forteller at hun bor i Berlin og går ofte tur på Sognsvann sammen med tanten Bjørg når hun er på besøk. Hun sitter koronafast i Oslo og i og med at været var såpass bra, bestemte de seg for å dra ut på tur.
– Vi tok bilen hit og det var ikke vanskelig å finne parkering, sier Bjørg.
Grilling og skolefri
Lukten av bål geleider oss videre til tre studenter som sitter med ryggen mot sola og utsikt mot vannet. Forbipasserende ser på dem, nesten som med et snev av misunnelse. Flammene slikker rundt noen grillpølser som straks når perfekt grad av brun.
De tre studentene Mathias Randgaard, Eline Tønnessen og Sofie Igland har skolefri og bestemte seg for å ta turen ut. De varmer seg ved bålet med varm mat og drikke.
– Vi har fri fra skolen i dag og det er så fint vær. Så da tenkte vi at det var fint å komme seg ut en tur, forteller Sofie.
Gjengen forteller at de brukte kollektivtrafikk for å komme seg Sognsvann.
– Det var nesten ingen der faktisk, det var jo egentlig litt overraskende. Men kanskje ikke i og med at det er midt på dagen på en fredag. Samtidig så har man jo sett i avisa at det er mye folk på banen, sier Mathias.
Å kunne se hverandre på tur
Venninnene Tiril Helene Reikvam og Violetta Peschanskaya går på tur sammen med cocker spanielen Zappa.
– For å gå på tur, siden det ikke er så mye annet å gjøre, sier Tiril.
– Og jeg savner Tiril, skyter Violetta inn.
– Ja enig! For å se hverandre et eller annet sted, fortsetter Tiril.
Mens vi står og snakker med venninnene, får Zappa øye på en annen hund. Nelly, også en cockerspaniel, kommer bort og hilser ivrig på Zappa. Der står altså en håndfull mennesker med en meters avstand i mellom seg, mens hundene lever som om det var 2019. Det er befriende å se hunder snufse på hverandre uten å ha på seg maske eller ta hensyn til avstand.
Violetta forteller at med jobb og skole har de forskjellige restriksjoner og det har vært vanskelig å kunne møtes. Da blir tur den enkleste måten.
– Også er det et veldig fint avbrekk, sier Tiril.
Ordinær kapasitet for kollektivtrafikken
Pressevakt for Ruter, Knut-Martin Løken, svarer i en mail til Journalen at de forbereder seg så godt de kan til den kommende helga.
– Vi kjører med ordinær kapasitet. De ansatte i kollektivtrafikken gjør alt de kan for å opprettholde et trygt kollektivtilbud til de som er nødt til å reise kollektivt. I helgene er det dobbel kapasitet på linje 1 mellom Majorstuen og Frognerseteren, opplyser Løken.
Forrige helg oppfordret Ruter folk til å legge helgeturen til nærområdet eller finne alternative reisemåter. Ifølge pressemeldingen til Ruter, settes det inn vektere på holdeplasser der det er risiko for mange reisende.
– Vi opplevde at folk var veldig flinke, og håper at det vil fortsette så lenge det er nødvendig, fortsetter han.
Løken skriver at Ruter har forståelse for at folk har behov for å komme seg ut, men oppfordrer sterkt til å ikke benytte kollektivtrafikken til fritidsaktiviteter.
– Vi må alle bidra til at de som må reise kan gjøre dette på en trygg måte, anbefaler Løken.
Videre sier han at så lenge pandemisituasjonen er såpass krevende, har Ruter en hovedoppgave.
– Det er å sørge for at folk kan komme seg til jobber i samfunnskritiske funksjoner, skole og handle nødvendige varer. Vi kjører med alt tilgjengelig materiell, og vil måtte ta fra tilbudet andre steder hvis vi skulle sette på ekstra, som igjen vil kunne medføre utfordringer andre steder i kollektivsystemet, avslutter Løken.
Unngå de mest travle tidene
– Korketrekkeren har vi stengt. Der aker jo folk ned til Midtstuen stasjon og når alle tar T-banen opp til Frognerseteren igjen så blir det mye kø, sier pressekontakt ved Byråd for kultur, idrett og frivillighet Beate Svenningsen
Hun synes det er fint at folk er ute.
– Vi vil gjerne at folk skal være ute og finne på ting, det gjør det litt lettere å holde ut. Så lenge man ikke klumper seg sammen på T-banen. Det viktigste er jo fremdeles å holde avstand.
Videre oppfordrer hun folk til å unngå de mest travle tidene og stedene.
– Man kan gå på dagen eller på kvelden, eller gå på helt andre steder. For eksempel å ta turen til i nærmiljøet. Før hadde vi adgangskontroll på skøytebanene, men nå har vi åpnet dem opp og vi åpner flere skøytebaner sånn at man har flere ting å gjøre.
Hun forteller videre at man ikke kan forvente å finne parkeringsplass på de mest travle tidene. Her kan du se bilder tatt av Bymiljøetaten som viser parkeringsplasser ved forskjellige tider i uken