Her får de klemme igjen

Mandag formiddag trådte nye retningslinjer i kraft på sykehjem i Oslo. Vaksinerte beboere gleder seg til en mer normal hverdag.

Anne-Lise Gretland på Ammerudlunden sykehjem
Anne-Lise Gretland

– Da kan jeg jo klemme på Solveig og på Else-Mari.

– Ja, det kan du faktisk.

– Jeg kan klemme Kristin òg.

– Ja, det kan du også!

– Men da kan jeg jo klemme på mange!

Mandag ettermiddag fikk beboer Anne-Lise Gretland opplest de nye retningslinjene for første gang av informasjonskontakt ved sykehjemmet, Nina Vangen. Klokken tolv iverksatte Ammerudlunden de nye lettelsene av smittevernet.

Saken fortsetter under bildet.

Anne-Lise Gretland på Ammerudlunden sykehjem
Anne-Lise Gretland er fullvaksinert og kan nå klemme igjen. Foto: Lea Girolami Bråthen

Gir håp

Stolt viser Gretland frem hvordan hun har dekorert rommet sitt på østkanten av Oslo. Det skarpe lyset fra vinduet myknes av de rosa, blomstrete gardinene og putene, og det matchende rosa teppet hun har pakket sengen inn i. De rynkede hendene er pent malt med en lys rosa neglelakk. De fikler med halskjedet i samme farge, når hun prater.

Ved siden av en stor julestjerne sitter en nissejente med rød lue og røde sko. Julepynten har Gretland stående året rundt.

Gretland er en av dem som nå er ferdigvaksinert, og forteller at hun gleder seg til å få besøk om noen timer. For selv om hun må vente enda litt lenger før det er lov med fysisk kontakt med ikke-vaksinerte, gir de nye retningslinjene et lite håp.

– Det som kanskje blir det aller mest spennende, er når jeg får klemme mitt lille oldebarn på halvannet år, sier hun spent.

På onsdag endret regjeringen smittevernsrådene og åpnet for at vaksinerte sykehjemsbeboere nå kan ha fysisk kontakt med andre vaksinerte. Lettelsene, som hadde virkning fra og med mandag, åpnet også for at beboerne kan velge seg noen få uvaksinerte de kan ha nær kontakt med. Dette betyr at Ammerudlunden ikke bare åpner opp for mer besøk, men at Gretland og de andre beboerne endelig får gitt hverandre en klem.

Presiseringer av besøksregler i Oslo:

  • Besøkende må holde minst en meters avstand til alle andre enn den beboeren de besøker.
  • Besøkende skal bruke munnbind i all ferdsel til og fra pasientrom.
  • Det åpnes for fellesaktiviteter for beboere som er fullvaksinerte.
  • Fullvaksinerte beboere kan nå reise på besøk utenfor institusjonen, uten å måtte gå i karantene.
  • Uvaksinerte beboere må fortsatt skjermes for smitte.
  • Begrenset besøk under vaksinasjonsprosessen.

      Kilde: Oslo Kommune

I en grønn sofa sitter daglig leder ved Ammerudlunden sykehjem, Siri Rinnan Gulpinar, i det ellers tomme fellesrommet. Hun informerer om at sykehjemmet nå får muligheten til å åpne opp for flere aktiviteter på tvers av avdelingene. Dette tror hun vil gi stor gjensynsglede.

– Det er ingenting som gleder meg mer enn at beboerne får være mer sammen og kan ha tettere kontakt med sine pårørende, sier hun.

De ansatte venter fortsatt

Mens ansatte går forbi, hilser Gulpinar smilende bak munnbindet. Likevel er det en vedvarende bekymring i øynene hennes. Selv om gladnyheten er stor for beboerne, venter de ansatte fortsatt på sine første vaksinedoser.

Gulpinar synes dette er utfordrende. Hun understreker at det kreves kompetanse og erfaring for å gi best mulig omsorg, og at pleierne derfor ikke kan erstattes med hvem som helst.

Saken fortsetter under bildet.

Siri Rinnan Gulpinar, daglig leder ved Ammerudlunden sykehjem
Siri Rinnan Gulpinar smiler bak munnbindet. Foto: Lea Girolami Bråthen

– Vi håper veldig på at det er de ansatte som blir prioritert nå, for vi er livredde for at det blir smittte hos pleierne. Vi jobber jo også tett. Blir en ansatt smittet, så må flere i karantene, sier hun.

Gulpinar påpeker at flere av de strenge smittevernstiltakene derfor må videreføres. Dette innebærer blant annet at de ansatte må fortsette med avstand og munnbind. Da flere av beboerne har dårlig hørsel og noen føler seg tryggere når de kan se ansiktene til pleierne, skaper dette en ekstra belastning. 

– Du kan jo tenke deg at når du skal hjelpe noen med å dusje, er det jo litt spesielt å prøve å holde avstand samtidig, sier Gulpinar. 

Gretland poengterer at pleierne har vært viktige for henne den siste tiden. Hun skulle også gjerne sett at de ble prioritert i vaksinekøen. 

– Jeg synes pleierne burde blitt vaksinert samtidig som oss. Vi er jo avhengige av å ha dem her, og da må de være friske, sier hun.

Minner om krigen

Selv om hun lengter etter en god klem fra familien, forteller Gretland at digitale samtaler over Skype har gjort avstanden overkommelig. Hun er derfor positiv til at de skal klare seg litt til.

– Det finnes mange måter en kan få kjærlighet på, og vi må kunne forholde oss til de reglene som er satt. Det måtte vi jo også under krigen. Det var ikke snakk om "jeg vil ikke ha blendingsgardiner, jeg vil ha lys". Det var bare å gjøre det, eller så sa det pang.

Hun forteller at hun føler seg trygg inne på rommet på Ammerudlunden, og sender sine tanker til den yngre generasjonen.

– Folk var flinke den gangen, og da må folk også være det nå, legger hun bestemt til.

Holder igjen

I Oslo har vaksinen full effekt på 35 av 39 sykehjem. Under en pressekonferanse forrige uke understreket helse- og omsorgsminister Bent Høie at det likevel ikke er aktuelt med flere store lettelser ennå.  

– Vi kan ikke forutse hvor det neste utbruddet kommer, men vi vet at det kommer. Derfor må vi være forsiktige, sa Høie under en pressekonferanse onsdag ettermiddag

Du kan lese mer om de nasjonale retningslinjene her.

Stikkord