Blodbanken i Oslo tester blodgivere for antistoffer mot korona

Forskningsprosjektet skal gi kunnskap om virusspredning og immunitet blant blodgivere.

Blodprøver
Testingen skal gi mer kunnskap om hvor lenge antistoffer er i blodet. Foto: Privat

Dette skriver Blodbanken i en artikkel publisert tidligere i år.

Blodbanken tilbyr alle blodgivere en test for antistoffer mot Covid-19.

− Vi vil finne ut av hvor mange blodgivere som har hatt koronaviruset når de kommer for å gi blod, og hvor stor faren er for å smitte andre, sier prosjektleder Lise Sofie H. Nissen-Meyer. 

Smittet uten tegn til sykdom

Asymptomatisk smitte betyr at man får påvist virus uten tegn til sykdom. Ved denne type koronasmitte kan man påføre viruset til friske personer uten å være klar over det selv. Rundt én av fem smittetilfeller er asymptomatiske, skriver Dagens Medisin i en artikkel i vinter.

− Etter første uka med testing hadde tolv personer antistoffer i blodet, to av disse visste ikke at de hadde vært smittet. Vi får et tall som sier noe om den teoretiske risikoen for at noen kommer hit og gir ansatte og andre blodgivere smitte, sier Nissen-Meyer. 

Hun forteller om strenge tiltak for å redusere smitterisikoen i Blodbanken, som blant annet innebærer bruk av munnbind og plexiglass.

− Jeg lurer på om vi trenger å være så strenge eller ikke, og det vil studien gi oss svar på, sier Nissen-Meyer. 

Gir kunnskap om Covid-19

I følge Nissen-Meyer er resultatene ikke bare til internt bruk. Testingen vil også gi mer kunnskap om viruset generelt. Til tross for at blodgivere er spesielt friske mener hun at blodgivere er en representativ gruppe for befolkningen.

Tilstedeværelsen av antistoffer i blodet betyr ikke nødvendigvis at man er immun mot Covid-19, ettersom noen antistoffer ikke klarer å nøytralisere viruset. Blodbanken ønsker å finne ut hvor lenge disse antistoffene forblir i blodet, både i milde og alvorlige tilfeller av korona.

− Testing av antistoffer er ikke noe helt nytt, men her handler det om å få tilgang til mange tall og ikke minst se hvordan det varierer fra person til person, sier Nissen-Meyer.

Vil finne ut hvor lenge antistoffer blir i blodet

Foreløpig er det ingen konkrete funn på hvor lenge antistoffer forblir i blodet, og Nissen-Meyer sier at dette er interessant å finne ut av nå som det er utviklet koronavaksiner. 

− Det er den samme effekten med vaksinen. En provoserer immunforsvaret med en del av viruset slik at det skal danne antistoffer og celleforsvar, sier hun. 

− Det er alltid behov for mer kunnskap. Jo flere tall man har, desto sikrere kan man uttale seg om funnene.

Testingen startet 12.januar, men Blodbanken skal fortsette testingen omtrent to måneder til. Testen er helt frivillig, og kan tas av alle godkjente blodgivere med timeavtale. Testen utføres ved å ta et ekstra blodprøverør til analysering.