Bodø mister 15-20 vaksinedoser i uka

Bodø kommune kunne vaksinert flere pasienter dersom de fikk blande resteglass. Det sa Folkehelseinstituttet (FHI) nei til.

Vaksine sprøyte
Ekspertene mener at løsningen på pandemien må ta utgangspunkt et globalt samarbeid. Foto: Hanna Johre

For å utnytte så mye som mulig av Covid-19-vaksinedosene har Bodø kommune kombinert rester fra hvert enkelt glass slik at de fikk rundt seks til sju ekstra doser i uka. Det var NRK som først omtalte saken. 

Kommuneoverlege i Bodø Tor Claudi mener det er synd at så mange doser går til spille.

– Beskjeden fra FHI er at disse glassene skal kastes. Vi kunne fått to-tre prosent flere vaksiner hvis vi kunne blandet sammen restene fra to glass. Det blir fort 15-20 ekstra vaksiner i uka med det antall vaksiner vi får nå, sier Claudi i en uttalelse til NRK. 

Prioriterer sporbarheten

Begrunnelsen fra FHI for å nekte blandingen fra resteglass er at det er viktig å kunne vite hvilket hetteglass en pasient har fått vaksine fra, dersom det skulle oppstå en bivirkning.

– Hvis noe går galt med pasienten, er det nyttig å vite hvilken produksjonsbatch det gjelder, sier overlege Preben Aavitsland i FHI. 

Ifølge VG sin vaksineoversikt er det nå omlag 1400 pasienter som er vaksinert for Covid-19 i Bodø kommune. Det betyr at det gjenstår ca 51 000 pasienter ut fra innbyggertallet i kommunen.

Stikkord